Sådan undgår du, at risengrøden brænder på

18. October, 2018

Det er risengrød, der gør ganen blød – hvis den altså ikke smager brændt. Heldigvis kan du komme den brændte grød i forekøbet ved at tilsætte vores gode råd. Så spreder du smagfuld julestemning om bordet (og på loftet) 

Når du laver risengrød, er udførelsen afgørende for et godt og velsmagende resultat. En tykbundet gryde skyllet i koldt vand er et af de gode tips, der sikrer dig en risengrød, der er lige til at sætte skeen i. Du kan også prøve kræfter med den nemme version, der er knap så krævende og kun tager 25 minutter at lave. Så har du mere tid til julehygge med familien. 

Vores alle sammens december-darling

I gamle dage var grød lavet på rug, havre eller byg. Skulle der være fest, blev grøden kogt på mælk. Ris var dyre, og risengrød var derfor en luksusret, der kun blev kogt i de riges gryder. Omkring år 1900 blev risene til at betale hos købmanden, og risengrød blev en ret for alle. I dag er risengrød en fast del af vores juleritual, vi gerne smasker i os flere gange om måneden, mens vi venter på, at lyset brænder ned, og juletræet tændes.  

Rør dig til succes i gryden

Åben skabet og tag en tykbundet gryde frem. Det er den bedste gryde at koge risengrød i. Skyl gryden med koldt vand inden du går i gang – så brænder mælken ikke så nemt på. Bring væsken i kog og drys derefter, under omrøring, riskornene i. Rør godt rundt i gryden indtil kogepunktet igen er nået. Når kogepunktet er nået, skruer du ned for varmen på komfuret. Tilsæt nu en god portion tålmodighed. Grøden kræver nemlig hyppig omrøring under lav varme. En hurtigkogt grød bliver sej og brænder nemt på. Rør i ottetaller så du er sikker på, at du rammer hele grydens flade.

Disse gode råd tager dig sikkert gennem opskriften, hvis du altså vil have risengrød, der ikke smager brændt i skålen. 

Hvis du koger risengrøden med henblik på at lave risalamande, er det lækkert at koge en halv til en hel flækket, udskrabet vaniljestang med, så får dine ris ekstra god smag af vanilje.  

Sluk for komfuret

... og tænd i stedet for mikroovnen. Så slipper du for konstant at røre i gryden, og kan i stedet rette din opmærksomhed på julens (mange) andre gøremål. 

Kom mælk og ris i en dyb skål, der kan tåle at komme i mikroovnen. Dæk skålen løst til med film. Kog grøden i mikrobølgeovnen i 10 minutter. Tag den ud og rør godt rundt. Sæt skålen ind i varmen igen i 10 minutter. Tag den endnu en gang ud og rør godt rundt. Kog nu grøden i mikroovnen i fem minutter og lad den derefter hvile, tildækket, i fem minutter på køkkenbordet. Smag til sidst grøden til med salt – og så er den klar til at blive spist. Men husk, sæt ikke skeen i den før, den har fået en smørklat smør. 

Tip: Drik et glas rødvin til din risengrød. Det anbefaler Frk. Jensen i de ældste kogebøger. 

Kilder: Dr.dk // Gastronomisk leksikon // Meyers // Samvirke