Kanel er julens krydderi, og duften hænger uløseligt sammen med julens traditioner og minder. Men hvorfor ikke lade den eventyrlige duft hænge sammen med søndagens simreret eller lørdagens kylling?
Engang var krydderier kun for det bedre borgerskab, der havde råd til at købe de dyre, importerede smagsgivere, mens de for andre blev sparet til højtider som julen. I dag har vi mulighed for at købe kanel året rundt i supermarkedet, og der er flere gode (og delikate grunde) til at gribe den mulighed.
Kanel kommer fra noget så langt fra julen som Asien. Der skelnes mellem to slags kanel: Den ægte kanel, også kaldet ceylonkanel fra Sri Lanka, og kassiakanel som især dyrkes i Sydkina og på Sumatra. Kanel indeholder, som andre krydderier, antioxidanter, der er sunde og styrker kroppens eget forsvar, hvilket er gode grunde til at drysse med kanel året rundt.
I Mellemøsten og Asien, hvor kanel dyrkes, er det ikke et krydderi, der forbindes med småkager og grød, men derimod et hverdagskrydderi, der fryder smagsløgene året rundt.
Lad dig inspirere heraf og krydr dit oksekød, lam eller kylling med kanel for en intens smagsoplevelse. Prøv fx denne opskrift på kanelkylling med appelsin, hvor du er garanteret et saftigt stykke kylling med en krydret smag, der varmer, når vinden rusker udenfor. Du kan også få varmen med en portion chili sin carne, der ikke kun er tilsat chili, men også øl, chokolade og kanel, der tilsammen forstærker den gode smag i gryderetten.
Når modsætninger mødes opstår sød musik, og det er ingen undtagelse, når du sammensætter noget så dansk som æbler med det eksotiske kanel. Æblets syrlige smag giver modspil til den varme og krydrede kanelsmag. Tilsæt ristede mandler, lidt hakket chokolade og kanel til din æblekage, og du er garanteret en smagssymfoni.
Du kan også prøve at tilsætte kanel og ahornsirup til din smør. Dét giver en himmelsk mundfuld, der smøres på dit stykke brød, eller hvis du skal forkæle dig selv lidt ekstra, på en engelsk muffin. Så har morgenstund guld i mund.
Kanel går også godt til fødevarer som gulerødder, kirsebær, jordbær, vandmelon, banan, ingefær og mynte. Tør du udfordre traditionen kan du prøve at tilsætte kanel til din kirsebærsovs juleaften. Dét vil imponere hver en sød tand om julebordet.
Det har været diskuteret, hvorvidt kanel er skadeligt. Kassiakanel, der er den mest anvendte kaneltype, indeholder stoffet kumarin. Kumarin kan ved indtagelse af større mængder virke skadeligt på lever og nyre. Det er dog de færreste danskere, der er i risikozonen, men det anbefales at vælge den ægte kanel frem for kassiakanel.
Tip: I Coop kan man købe ægte stødt økologisk kanel fra Urtekram.
Kilde: Samvirke // Gyldendal, Den Store Danske