Sådan får du sprøde flæskesvær – hver gang!

De SKAL bare være sprøde, men det skal ikke være nemt. Her har vi samlet de bedste tips til en sprød svær

Måske skyldes det, at man sjældent får mere end et par stykker ad gangen. Eller måske er det, fordi man ikke kommer sovende til de knasende karamelbrune lækkerier. Én ting er i hvert fald sikkert: Der er ikke meget, der slår en sprød, saftig svær.

Problemet er bare, at den ikke altid bliver sprød. Mange ting kan gå galt og være skyld i bløde og seje svær. Og sådan her skal du undgå dem.

1. Tjek at sværen er ridset

For det første skal der være tætte snit på hele sværen, og hvis ikke de er der i forvejen, kan du selv lave dem med en skarp kniv. Der skal ridses helt igennem skindet, men ikke videre ned i kødet.

2. Gnid med fugt og salt

Claus Meyer råder os til at gnide godt med groft salt ind i sværen og helt ned mellem ridserne med fugtede fingre. På den måde hænger saltet fast, og fugten får sværen til at koge det første stykke tid i ovnen, så den senere kan blive mere sprød.

3. Brug et vandfad

Stil en bradepande med vand ned i bunden af ovnen den første times tid. Det er med til at holde på kødets saft og samtidig åbne porerne, så saltet kan trænge ind, og så skindet forberedes til at blive sprødt.

4. ... og husk at fjerne vandfadet igen

Halvvejs gennem stegetiden skal vandet ud af ovnen igen, for ellers vil der til sidst være for meget damp i ovnen, til at sværene kan blive ordentligt sprøde.

5. Vend bunden i vejret?

Nogle mener, at sværen skal vende nedad i en bradepande med vand det første stykke tid i ovnen, for at sværen åbner sig, og at man først derefter skal gnide med salt og stege videre.

6. Hold stegen i vater

Det er vigtigt, at sværene, særligt til allersidst, får lige meget ovnvarme over det hele. Hvis stegen er lidt skæv, kan man hæve den lidt ved at lægge sølvpapir under i den ene side.

7. Slutspurt med grillfunktionen

Hvis stegetiden er ved at være slut, og sværen stadig mangler den sidste sprødhed, kan du give den et ekstra skud helt oppe under ovnens grillfunktion – men hold godt øje og pas på, den ikke branker.

Kilder: Politiken // Claus Meyer, Almanak