Er ingefærshots overhovedet gode for dig?

18. september, 2017

De små drikke af ren ingefærsaft er blevet rygende populære. Men ingefærshottet giver så kradsbørstig en fornemmelse i svælget, at vi nok ikke kan skyde skylden for den voksende popularitet på smagen.

Det efterlader os med spørgsmålet: Er ingefærshots overhovedet gode for os?

Det kan være meget vanskeligt at dokumentere sundhedseffekter af det, vi spiser, og derfor kan vi heller ikke svare entydigt på vores eget spørgsmål. Men vi vil alligevel forsøge at komme svaret nærmere.

Ingefær blev brugt mod forkølelse i oldtiden

Ingefær har en lang historie for at blive brugt mod forkølelse, feber og problemer med fordøjelsen. Faktisk har man siden oldtiden behandlet disse tilstande med den lille, skarpe rod. 

Roden bliver af enkelte læger i dag kædet sammen med en gavnlig effekt på sygdomme som gigt, åreforkalkning og diabetes type 2. Det skyldes nogle stoffer i ingefæren, som potentielt virker antiinflammatorisk og derfor lindrer sygdommenes symptomer.

Problemet er bare, at der ikke findes overbevisende, videnskabelig dokumentation til at understøtte påstandene. Det er altså nærmere et løst rygte end konkrete fakta, vi har at gøre med. 

Stadig naturmedicin mod kvalme

Men ingefær som medicin er ikke ren utopi. Ingefær kan nemlig være en nyttig behandling mod kvalme og opkast i forbindelse med operationer.

Det tyder derfor på, at det ikke er komplet skudt ved siden af, når vi kollektivt forsøger at lindre vores tegn på småsygdomme med daglige ingefærshots. Men lige præcis hvilke symptomer og sygdomme shottet kan eliminere, ud over kvalme, ved vi altså stadig ikke.

Kan man få for meget?

Roden er både blevet lovprist for sin sundhed og udskældt for sin invasion af vores saftpressere. Igen findes sandheden ikke i ét af de to yderpunkter, men hvis vi skal komme så tæt på et svar som muligt, er konklusionen nok: Alt med måde.

Der er ikke noget, der tyder på, at roden skulle have en negativ indvirkning på os. Men det er, ifølge sundshedsstyrelsen, dokumenteret, at meget få vil opleve bivirkninger i form af fordøjelsesproblemer som halsbrand eller diarré, efter de har spist ingefær.

Desuden lyder det generelle råd fra Sundhedsstyrelsen, at man skal spise varieret

Kilde: Dr.dk // Sundhedsstyrelsen