Inde i kornets kerne er der et lager af proteiner, som har en særlig egenskab: De kan lave et brød med den lækreste svampede og luftige krumme. Uden det ville brødet ikke være andet en flad smuldrekage.
Proteinet hedder gluten. Det findes i hvede, rug og byg og er blevet en meget upopulær størrelse. Det skyldes nok, at de fleste forbinder gluten med raffineret brød og pasta, som ofte er en omgang tomme kulhydrater.
Og den forbindelse er ikke helt misforstået, fordi en stor del af glutenproteinerne sidder i næsten samme del af kornet som de tomme kulhydrater. Men hverken stivelse eller gluten er usundt. De bør bare ikke stå alene.
I raffinerede kornprodukter er mange af kornets dele fjernet, så indholdet af kornets vigtige kostfibre, vitaminer og mineraler er meget mindre end i fuldkornsprodukter. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen fuldkorn.
Glutens blakkede ry hænger muligvis også sammen med, at nogle mennesker er glutenallergikere og mærker problemer med fordøjelsen, hvis de spiser gluten. Dog drejer det sig kun om cirka én procent af danskerne, så der er for resten af os ingen alarm ved at spise det.
Derfor: Vær ikke bange for at spise gluten og tro ikke, at bare fordi et produkt er mærket med ”glutenfri”, at det også er sundere.
Læs mere om, hvilken type brød du skal vælge her.
Kilde: Sundhedsstyrelsen // Samvirke // Lise Justesen m.fl., Fødevarer og Kvalitet – råvarer og forarbejdning