Derfor får gluten skældud

21. april, 2017

Vi vil rigtig gerne have meget protein i vores kost, men gluten er vi ikke glade for. Det paradoksale er, at gluten er et protein. Så lad os lige få afgjort én gang for alle, om gluten er ven eller fjende!

Gluten er navnet på kornets protein

Inde i kornets kerne er der et lager af proteiner, som har en særlig egenskab: De kan lave et brød med den lækreste svampede og luftige krumme. Uden det ville brødet ikke være andet en flad smuldrekage.

Proteinet hedder gluten. Det findes i hvede, rug og byg og er blevet en meget upopulær størrelse. Det skyldes nok, at de fleste forbinder gluten med raffineret brød og pasta, som ofte er en omgang tomme kulhydrater.

Gluten er ikke dårligt for dig

Og den forbindelse er ikke helt misforstået, fordi en stor del af glutenproteinerne sidder i næsten samme del af kornet som de tomme kulhydrater. Men hverken stivelse eller gluten er usundt. De bør bare ikke stå alene.

I raffinerede kornprodukter er mange af kornets dele fjernet, så indholdet af kornets vigtige kostfibre, vitaminer og mineraler er meget mindre end i fuldkornsprodukter. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen fuldkorn.

Glutenallergi er sjælden

Glutens blakkede ry hænger muligvis også sammen med, at nogle mennesker er glutenallergikere og mærker problemer med fordøjelsen, hvis de spiser gluten. Dog drejer det sig kun om cirka én procent af danskerne, så der er for resten af os ingen alarm ved at spise det.

Derfor: Vær ikke bange for at spise gluten og tro ikke, at bare fordi et produkt er mærket med ”glutenfri”, at det også er sundere.

Læs mere om, hvilken type brød du skal vælge her.

Kilde: Sundhedsstyrelsen // Samvirke // Lise Justesen m.fl., Fødevarer og Kvalitet – råvarer og forarbejdning