Lad os få afklaret hvordan man laver brunede kartofler, hvor sukkeret ikke brænder fast på panden, men forbliver på kartoflerne som en gylden og uimodståelig overflade, der er lige til at sætte tænderne i.
85% af danskerne foretrækker den traditionelle julemiddag, viser en undersøgelse foretaget af Coop Analyse. Og dén julemiddag skal helst være helt perfekt!
Stegen skal være saftig, sovsen skal ikke skille og de brunede kartofler skal være perfekt gyldne og søde.
Opgaven er ikke så let, når man trakterer i køkkenet og skal holde styr på både ovn, komfur og de traditionelle opskrifter.
Heldigvis er ventetiden lang, og du kan i løbet af måneden afprøve vores tips, så de brunede kartofler sidder lige i skabet, når det kimer til julefest.
Når du laver brunede kartofler med sukker, er det vigtigt, at du varmer sukkeret langsomt op på panden ved jævn varme.
Når du smelter sukkeret langsomt på panden, er det også vigtigt, at du ikke rører i det. Lad varmen klare arbejdet selv, men hold øje med at sukkeret ikke brænder på.
Kom de afkølede og tørrede kartofler op på panden, når sukkeret er smeltet til en gylden karamel. Farven på karamellen skal være en anelse lysere end cola – endelig ikke for mørk. Bliver karamellen for mørk, må du starte forfra. Ryst på panden så karamellen fordeler sig over kartoflerne.
Tilsæt nu en lille smule vand. Det opløser karamelklumper og gør det lettere for karamellen at fordele sig over kartoflerne.
Tilsæt afslutningsvis smør på panden og lad det stege med i ca. tre minutter. Så er der snart serveret uimodståelige, brunede kartofler.
Erstat sukker med honning og få brunede kartofler med en særlig sød smag. Det kan gøres meget simpelt:
Smelt honningen på en pande ved svag varme indtil den begynder at blive brun.
Vend forsigtigt de små, pillede kartofler i den smeltede honning. Hold godt øje med at karamellen ikke brænder på.
Når karamellen har fordelt sig jævnt over kartoflerne, er de klar til servering.
Tip: Tilsæt hasselnødder til dine brunede kartofler med honning. Hasselnødderne går hånd i hånd med den varme karamelsmag.
Lav karamellen til de brunede kartofler klar allerede dagen før, så slipper du for i sidste øjeblik at rode med sukker, der bliver for mørk, og karamel der ikke hænger fast.
Brun sukkeret i en pande. Tilsæt smør og lidt vand. Lad det koge til du har noget, der ligner en ensartet sovs.
Sigt nu sovsen for at få det krystalliserede sukker væk. Kog den derefter ind til en tyk, sej sovs og gem den i en plastikpose eller bøtte i køleskabet over natten.
Juleaften koger og piller du kartoflerne (det kan også klares dagen før), og steger dem derefter i lidt fedtstof på panden ved jævn varme.
Har du kogt kartoflerne dagen før, er det vigtigt, at de ikke er alt for kolde, når du steger dem.
Tilsæt derefter karamelsovsen på panden og lad dine kartofler glasere heri.
... kan du også allerede dufte julen?
Kilder: Coop Analyse // Meyers // Samvirke