Derfor spiser vi æg til påske

21. March, 2018

Påsken er en højtid, mange af os forbinder med æg. Hvad end det er de farverige til pynt, de bløde til morgenmaden påskemorgen eller de søde af chokolade.

... men hvorfor er det netop ægget, vi sætter i forbindelse med påsken? 

Vi giver dig svaret her, som du kan imponere venner og familie med under årets påskefrokost. 

Med foråret kommer ægget

Hønseægget har været en del af den danske påske siden 1600-tallet.

Hønsene begyndte at lægge æg, når foråret påbegyndte sin spirren og den mørke tid forsvandt. Det faldt sammen med fasten, hvor man ikke spiste æg, hvilket betød større mængder af hønseæg, der hermed blev en tradition at nyde i påsken efter fasten. 

Et spiseligt frugtbarhedssymbol

Foruden den knap så religiøse forklaring på, at æg hører påsken til, er ægget også et kristent symbol:

I kristendommen bruges ægget som symbol på opstandelsen: Den hårde æggeskal er livløs som graven, men under skallen bryder et nyt liv frem, som da Jesus brød ud af grav og død, da han opstod påskemorgen. 

Ægget symboliserer også liv og frugtbarhed. Inden kristendommen gjorde sit indtog, dyrkede man æggets symbolske betydning. Denne betydning blev senere ført med ind i kristendommen og kirken.

Tidligere bar man sine æg i en påskekurv, når man skulle i kirke påskesøndag. Her velsignede præsten æggene. Det blev hurtigt en tradition at dekorere både æg og kurv, så de matchede de festlige dage.

Siden blev de kulørte æg noget, vi forærer hinanden i påskedagene, og i dag er æggene et hyggeligt samlingspunkt. Hvad end vi er samlet om at puste og dekorere, lede efter harens æg i haven eller spise dem om bordet til påskefrokosten.

Den æg(te) gode smag

Ja.. Det er svært at tale om påske uden at tænke på æg - og derfor er ægget naturligvis også en klassiker på det fuldendte påskebord. Eksempelvis kan du give dig i kast med den traditionelle ret, skidne æg, som du finder en opskrift på herunder.

Selv om navnet ikke er just flatterende, er retten en velsmagende påskeklassiker med smilende æg i dejlig sennepssauce. Retten blev traditionelt spist påskelørdag, der også blev kaldt "skidtlørdag" eller "skiden lørdag", fordi det var vaskedag.

Du kan også imponere med et dejligt stykke smørrebrød med æg, rejer og hjemmerørt mayonnaise. 

Den hjemmerørte mayonnaise er slet ikke så svær at præstere, hvis du bare følger vores udførlige guide

Du kan også læse med, hvor vi afslører, hvordan du koger det perfekte hårdkogte æg til din æggemad. Der er nemlig et særligt lille trick, der hjælper dig godt på vej. Så er du skridtet nærmere det perfekte stykke smørrebrød. 

Æg pakket ind i lækre desserter

Selvom æggene umiddelbart ikke er til at se, spiller de stadig en afgørende rolle i lækre desserter og bagværk, som du på imponerende vis kan afslutte din påskefrokost med. 

Disse forårsfine og friske opskrifter er som skræddersyede til dit påskebord. Nu skal du bare uppege din favorit og så skal der snart nydes.

 

Kilder: Kristeligt-dagblad.dk // Kristendom.dk // Odense-marcipan.dk //