Påsken er en højtid, som mange af os forbinder med æg. Hvad end det er de farverige til pynt, de bløde til morgenmaden eller de søde af chokolade.
... men hvorfor er det netop ægget, vi sætter i forbindelse med påsken? Vi giver dig svaret her, og så kan du imponere venner og familie med påskens fun facts under årets påskefrokost.
Hønseægget har været en del af den danske påske siden 1600-tallet.
Hønsene begyndte at lægge æg, når foråret begyndte, og den mørke tid forsvandt. Det faldt sammen med fasten, hvor man ikke spiste æg, hvilket betød større mængder af hønseæg, der hermed blev en tradition at nyde i påsken efter fasten.
Foruden den knap så religiøse forklaring på, at æg hører påsken til, er ægget også et kristent symbol.
I kristendommen bruges ægget som symbol på opstandelsen: Den hårde æggeskal er livløs som graven, men gennem skallen bryder et nyt liv frem, som da Jesus brød ud af graven, da han opstod påskemorgen.
Ægget symboliserer også liv og frugtbarhed. Inden kristendommen gjorde sit indtog, dyrkede man æggets symbolske betydning. Denne betydning blev senere ført med ind i kristendommen og kirken.
Tidligere bar man sine æg i en påskekurv, når man skulle i kirke påskesøndag. Her velsignede præsten æggene. Det blev hurtigt en tradition at dekorere både æg og kurv, så de matchede de festlige dage.
Siden blev de kulørte æg noget, vi forærer hinanden i påskedagene, og i dag er æggene et hyggeligt samlingspunkt. Hvad end vi er samlet om at puste og dekorere dem, lede efter påskeharens æg i haven eller spise dem om bordet til påskefrokosten.
Kilder: Kristeligt-dagblad.dk // Kristendom.dk // Odense-marcipan.dk //