Den ultimative guide til boller i karry: 5 opskrifter og meget mere

13. juni, 2019

De fleste af os er vokset op med smagen af den gyldne og krydrede sauce, der dækker de saftige kødboller og hvide ris. Det er selvfølgelig den højt elskede danske klassiker, boller i karry, vi har i tankerne. Få retter har en så fasttømret position i den danske madtradition som boller i karry. 

Retten leder straks tankerne hen på barndommens søde og glade minder. 

Forestil dig fx en kølig efterårsdag, dengang du var lille: Du har været ude og lege i haven, hvor du fået kolde, røde æblekinder og en god appetit. Mor kalder gennem vinduet. Aftensmaden er klar, og du skynder dig indenfor.

Her bliver du taget imod af den varme, aromatiske duft af karry, som står dampende klar i gryden, og på din tallerken er ris allerede skænket op. Mor hælder den gule sauce med kødboller over, og din mave kammer over i et rumleanfald. Værsgo at spis!

Boller i karry er og bliver en de mest populære familieretter i Danmark, og vi har derfor dedikeret en længere artikel til middagsklassikeren, vi alle elsker. Vil du vide mere om boller i karry, dens historie, og hvordan man laver retten til perfektion, så læs med videre herunder, hvor vi serverer opskrifter, både de klassiske og de anderledes, samt tips og trick til boller i karry. 

Så er der snart serveret boller i karry med manér! 

God opskrift på klassisk boller i karry


De fleste af os har nok prøvet at kaste os ud i en række forskellige varianter af boller i karry, men det er nu som om, at man altid vender tilbage til den gode, gamle udgave af den danske middagsklassiker. Og dét er netop, hvad vi bringer dig opskriften på her; den klassiske udgave af boller i karry.

Ingrediensliste til 4 personer

Kødboller:

  • 500 g magert hakket kalve- og svinekød
  • 1 stk løg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 spsk rasp
  • 1 stk æg
  • 1 dl vand
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk karry
  • Lidt peber

Karrysauce:

  • 1 stk løg
  • 1.5 spsk olie
  • 1 tsk spidskommen
  • 2 tsk hvedemel
  • 2 dl bouillon
  • 1 dl yoghurt naturel
  • 1 stk æble
  • lidt salt og peber

Fremgangsmåde

Kødboller:

  1. Hak løg fint
    Start med at pille dit løg og hak det derefter fint. Foretrækker du kødboller med lidt mere bid, kan du sagtens hakke løgene groft.


  2. Rør ingredienserne sammen
    Det hakkede kød, løg, hvidløg, rasp, æg, vand og krydderier røres sammen til en fars enten med håndkraft eller på en røremaskine. Stil herefter farsen et køligt sted, hvor den skal hvile, mens du laver karrysaucen.

Karrysauce: 

  1. Hak og svits løg
    Løgene skal hakkes og herefter svitses i en gryde med olie, karry og spidskommen. Gryden skal være godt varm, så karryen bliver “brændt af”.

  2. Rør melet i og tilsæt bouillon
    Under omrøring tilsætter du melet én teskefuld ad gangen. Bagefter spædes bouillionen i lidt efter lidt, hvor du skal være opmærksom på, at saucen ikke bliver for tynd.

  3. Tilsæt yoghurt
    Du tilsætter nu yoghurten på en gang og sørger for at røre grundigt, så yoghurten blandes helt ind i saucen.

  4. Form og tilsæt kødbollerne
    Farsen skal nu formes til kødboller, hvilket du kan gøre med fx en teske. Når du har formet en kødbolle, kommer du den i karrysaucen.

  5. Lad retten simre
    Retten skal nu simre i 15 minutter med låg på. Kødbollerne vil på denne tid blive kogt færdige. Let på låget en gang imellem og rør forsigtigt.

  6. Skær og tilsæt æble
    Skær æblet i mindre, mundrette tern eller snit det og kom dem derefter ned i saucen. Du kan nu smage til med salt og peber.

  7. Servér
    Retten er nu færdig og klar til at blive serveret. Typisk spiser man boller i karry med ris til, men nogle foretrækker kartofler.

Spændende opskrift på boller i karry med rodfrugter og kål



Du har med garanti spist den klassiske udgave af boller i karry til aftensmad massevis af gange, så måske er det på tide at prøve en lidt anderledes en af slagsen. Denne udgave er super lækker og introducerer spidskålssalat og rodfrugter til den klassiske ret.

Inden vi giver dig ingredienslisten og en simpel step-by-step-guide, kan du i videoen her se, hvordan Claus Holm tryller den lækre portion boller i karry med rodfrugter og kål frem. 

I videoen ser du også, hvor nemt og hurtigt, retten faktisk kan laves. 

Se med når Claus Holm viser dig, hvordan du nemt laver boller i karry med rodfrugter og kål

Ingrediensliste til 4 personer

Kødboller:

  • 800 g svinekød
  • 2 stk løg
  • 2 poser rodfrugter
  • 2 stk knoldselleri
  • 2 stk persillerod
  • Lidt laurbærblade

Dressing:

  • 4 spsk karry
  • 4 dl skyr
  • 2 stk appelsin

Spidskålssalat:

  • 2 bundt persille
  • 2 stk spidskål
  • 2 stk citron


Fremgangsmåde

Kødboller:

  1. Sæt vand i kog
    Begynd med at sætte vand i kog. Tag derefter dine laurbærblade og salt og kom det ned i vandet.

  2. Bland ingredienserne sammen
    Du skal nu blande din fars med løg, rodfrugterne, som er skåret i stave, selleri og persillerødder.

  3. Form farsen og kog i gryden
    Din fars skal nu formes til mundrette kødboller, der herefter koges i din gryde med vand og laubærblade i 7-8 minutter. Form gerne kødbollerne ved hjælp af en ske.

Spidskålssalat:

  1. Snit spidskål og bland ingredienserne sammen
    Du starter med at snitte spidskålen fint, hvorefter du blander den med de resterende ingredienser persille, citronsaft, salt og peber.

Dressing:

  1. Bland ingredienserne sammen og vend dressingen i salaten
    Du blander skyr, citronsaft og karry sammen til en dressing, som du bagefter vender i din spidskålsalat.

  2. Servér
    Din omgang boller i karry med rodfrugter og spidskålssalat er nu klar til at blive serveret. Du kan eventuelt spise ris eller linser til.


God opskrift på børnevenlig udgave af boller i karry


Der hersker vist ingen tvivl om, at boller i karry særligt er en favorit blandt danske børn. De fleste børn spiser den klassiske udgave med største velbehag, men selvom denne nydes af mange af de mindste, kan man sagtens gøre retten endnu mere populær ved at gøre den yderligere børnevenlig.

Tag nu fx denne opskrift, hvor man får gulerods- og rødebedestænger til. Børnene vil elske at sidde og dyppe disse stænger i den varme sauce, og så er retten tilmed rig på vitaminer og andre gode ting.

Ingrediensliste til 4 personer

Kødboller:

  • 500 g svine- og kalvekød
  • 1 stk æg
  • 4 spsk hvedemel
  • 4 spsk mælk
  • 1 stk løg
  • Lidt salt
  • Lidt peber

Karrysauce: 

  • 40 g smør
  • 1 spsk karry
  • 4 spsk hvedemel
  • 2,5 dl grøntsagsbouillon
  • 2,5 dl minimælk

Tilbehør: 

  • 200 g ris
  • 200 g gulerødder
  • 200 g rødbede
  • 2 stk æbler
  • Lidt citronsaft
  • 1 bundt purløg


Fremgangsmåde

Kødboller:

  1. Sæt vand over til kog
    Bring stor gryde med vand i kog. Når det koger, opløses 1 spsk salt i vandet.

  2. Bland ingredienserne og kog kødbollerne
    Du skal nu røre kødet sammen med æg, mel, mælk, revet løg, lidt salt og peber. Form nu kødbollerne med en spiseske og kom dem i det kogende vand. I 12 minutter skal de simre lige ved kogepunktet, altså ikke bulderkoge. Hæld kødbollerne op i et dørslag, når de er færdige.

Ris: 

  1. Kog ris
    Kog risene som anvist på emballagen. Tag opgaven alvorlig, for man kan let komme til at overkoge ris, så de bliver grødagtige.

Gulerødder, rødbede og æbler: 

  1. Klargør og snit gulerødder, rødbede og æbler
    Skræl nu gulerødder og rødbeder og snit dem derefter i aflange tynde stave. Æblerne skæres i tern og dryppes med lidt citronsaft.

Karrysauce: 

  1. Bland indgredienserne
    Start med at smelte smørret i en gryde, hvorefter karry og mel piskes i. Tilsæt efterfølgende bouillon og mælk, og lad retten simre og jævne i et par minutter. Smag til med salt peber og karry. Afslut med at komme kødbollerne i saucen.

  2. Servér
    Du er nu klar til at servere din børnevenlige boller i karry med gulerod- og rødbedestave. Top din portion med æblestykker og tætklippet purløg.

 

Opskrift på sundere udgave af boller i karry

I disse tider, hvor der er stort fokus på en sundere livsstil, skal vi selvfølgelig også give dig en opskrift på en sundere udgave af boller i karry. Det sundere og grønnere indslag er især broccolien og udskiftningen af traditionelle hvide ris med brune basmatiris.

Ingrediensliste til 4 personer: 

Kødboller: 

  • 500 g hakket kalve- og svinekød
  • 300 g gulerødder
  • 1 stk løg
  • 2 stk æg
  • 6 spsk hvedemel
  • 5 spsk minimælk
  • 1 tsk salt


Karrysauce: 

  • 3 dl vand
  • 1 stk boullionterning
  • 50 g smør
  • 3 spsk hvedemel
  • 1 spsk karry
  • 1 spsk gurkemeje
  • 3 dl mælk


Tilbehør: 

  • 400 g basmatiris
  • 1 stk broccoli
  • Mangochutney


Fremgangsmåde

Brune basmatiris: 

  1. Bring ris i kog
    Kog en gryde med 8 dl vand op og kom de brune basmatiris ved. Det hele skal koge i cirka 30 minutter, hvorefter gryden tages af varmen. Herefter skal gryden og dennes indhold stå og hvile i 5 minutter med låg på.

Kødboller:

  1. Bring vand i kog og klargør gulerødder samt løg
    Start med at bringe en gryde med 1 liter vand i kog, hvorefter du river gulerødderne og hakker løget fint.

  2. Bland ingredienserne og kog kødbollerne
    Kødet røres først sammen med gulerødder og løg, hvorefter æg, mel, mælk og salt tilsættes farsen. Form nu dine kødboller med en ske og kog dem i gryden i omkring 10-12 minutter.

Karrysauce: 

  1. Bland ingredienserne og lad simre
    Først skal du opløse bouillonterningen i vand. Smelt nu smørret i en gryde og tilsæt melet og rør sammen til en melklump. Kom nu karry og gurkemeje i og rør rundt, inden du spæder til med bouillon og mælk. Lad det hele simre i kort tid og smag til med salt og peber. Kom afslutningsvis kødbollerne i saucen.

Broccoli: 

  1. Del broccoli i mindre stykker, og damp under låg
    Broccolien skal deles op i mindre buketter, hvorefter du kommer det hele i en gryde med lidt vand i bunden. Damp under låg i ca. 3 minutter, så broccolien stadig har bid.

  2. Servér
    Servér din lækre, sunde udgave af boller i karry med ris, broccoli og mangochutney.

 

Opskrift på velsmagende boller i karry med kokosmælk


Her serverer vi igen en anderledes opskrift på boller i karry. Denne gang har kokosmælk fået æren af at være det bærende element i den lækre, cremede karrysauce. Og det kan altså noget ganske særligt! 

Foruden kokosmælk er der i retten også tilsat knasende nødder, lækre bønnespirer og smagfuld ingefær. 

Ingrediensliste til 4 personer: 

Kødboller: 

  • 500 g hakket kalv/flæsk
  • 2 spsk soya
  • 1 stk æg
  • 2 tsk sesamolie
  • 1 stk løg
  • 2 cm ingefær
  • 3 spsk mel

Karrysauce: 

  • 1 stk løg
  • 2 tsk løg
  • 35 g smør
  • 2 dl kogevand
  • 2 stk æbler
  • 3 stk gulerødder
  • 4 dl kokosmælk
  • 150 g bønnespirer
  • Lidt salt og peber

Tilbehør:

  • 250 g ris
  • 1 tsk stødt gurkemeje
  • 4 spsk cashewnødder
  • 1 bund koriander


Fremgangsmåde

Kødboller: 

  1. Rør kødet med soya
    Start med at røre kødet med soya. Tilsæt derefter æg, mel, sesamolie, finthakket løg og fintrevet ingefær. Tilsæt evt. mel lidt af gangen, så du er sikker på, du opnår den ønskede konsistens. 

  2. Bring vand i kog
    Hæld vand i en tykbundet gryde og bring vandet i kog på komfuret. Tilsæt lidt salt i vandet, når det koger.  

  3. Form farsen til kødboller og kog i vand
    Med en spiseske former du farsen til kødboller, som du så kommer i gryden med det kogende, letsaltet vand. Lad kødbollerne simre i omtrent 10 minutter og sluk derefter for blusset. Læg kødbollerne på en tallerken, men gem kogevandet til brug i karrysaucen. 

Tilbehør: 

  1. Kog risene 
    Tilsæt gurkemeje til risene og kog dem derefter efter anvisningen på pakken. 

Karrysauce: 

  1. Hak og svits løg sammen med karry
    Hak løget groft, hvorefter dette steges af i smør, indtil de hakkede stykker er blanke. Tilsæt nu karryen og brænd den godt af.

  2. Tilsæt nu mel og kogevand
    Rør nu melet i og tilsæt derefter kogevandet, imens du pisker. 

  3. Tilsæt æbler og gulerødder
    Skræl æblerne og gulerødderne. Skær dem derefter i tern og tilsæt dem så i saucen. 

  4. Tilsæt kokosmælk og smag til
    Tilsæt nu kokosmælk til sauce og smag den derefter til med salt og peber. Spæd saucen op med lidt kogevand, hvis konsistensen er for tyk. 

  5. Tilsæt kødbollerne i saucen 
    Tilsæt nu kødboller i saucen og lad dem simre heri i 5 minutters tid. Tilsæt derefter bønnespirer. 

  6. Servér og nyd 
    Servér retten med de kogte ris, knasende cashewnødder og koriander. 

 

Hvad serverer man til boller i karry? 

Det mest almindelige akkompagnement til boller i karry er så fastetableret, at rigtig mange tror, at det er en del af selve retten. Der er naturligvis tale om ris, men det havde du nok gættet. Selvom ris for mange hænger uløseligt sammen med boller i karry, behøver ris ikke at indgå i den samlede ret.

Faktisk er det nærmest kun fantasien, der sætter grænser, når talen falder på tilbehør til boller i karry. Du kan fx erstatte risen med kartofler, en lækker salat eller en eksotisk og smagfuld mango chutney.

Herunder finder du en liste over opskrifter med forskellige lækre bud på, hvad man serverer til boller i karry:


Disse drikkevarer skal du drikke til boller i karry

Du har muligvis før stået i dilemmaet om, hvilke drikkevarer, der passer godt til boller i karry. Karry som krydderi er da også en vanskelig størrelse, netop når det kommer til drikkevarer.

I den almindelige hverdag, hvor I sidder og spiser sammen som familie, falder valget højst sandsynligt på vand, mælk, saftevand eller måske endda sodavand.

Men hvad så, når der skal serveres boller i karry til mere festlige lejligheder?

Til festlige lejligheder anbefaler vi, at dit valg af væske i glasset falder på øl af typen pale ale eller IPA, alt efter hvor stærk du har lavet din karrysauce.

Den overgærede pale ale med middel bitterhed og frugtighed passer perfekt til karrysaucen af mild og “normal” styrke, mens IPA’en passer bedre til en stærk karrysauce, da humlens høje bitterhed forstærker smagen i stærkt krydret mad.

 

Lækre alternativer til boller i karry

Nogle gange sker det, at man i en periode får nok af en bestemt ret eller måske bare nok af et bestemt krydderi. Det kan (for nogen) være tilfældet med karry, men den traditionelle opskrift på boller i karry er altså bare ikke det store værd uden karrykrydderiet.

Heldigvis finder du nemt en masse opskrifter på “boller i karry” uden karry.

Måske har du hørt om boller i selleri? Det er efterhånden en populær udgave af klassikeren i mange danske hjem. Et andet godt alternativ er denne
boller i karry-urtesauce, som sagtens kan laves uden karry.

Hvis du gerne vil have et decideret alternativ til karry i dine retter, så kan du bruge krydderiet gurkemeje. Gurkemeje er faktisk det bærende element i blandingskrydderiet karry.

Gurkemeje smager for sig selv ikke kraftigt af noget, men bibringer den flotte gule farve, som næsten er helt uundværlig. 

 

Historien bag boller i karry

Boller i karry er en de mest foretrukne familieretter rundt omkring i de danske hjem, men rettens oprindelse og historie er faktisk lidt af et mysterium.

Karry som krydderi dukker for første gang op i en kommerciel, dansk kogebog i 1837, hvor det optræder i Madam Mangors “Kogebog for smaa huusholdninger”.

Selve retten boller i karry fremkommer selv først godt 100 år senere, nemlig i 1935 og kun i Danmark.

Umiddelbart skulle man tro, at retten kommer udefra, måske Sydøstasien, hvor krydderiet indgår i mange retter, men det er faktisk ikke tilfældet.

 

Hvor kommer boller i karry fra? 

Boller i karry er nemlig så dansk, som dansk kan være – end ikke svenskerne vil kende sig ved retten.

Faktisk bliver boller i karry mødt med stor skepsis i udlandet. Flere fagfolk har udtrykt, at de ganske enkelt ikke forstår retten.

Så næste gang nogen forsøger at bilde dig ind, at boller i karry kommer fra den ene eller den anden provins i Indien, så kan du kippe lidt med Dannebrog og fortælle dem, hvordan det i virkeligheden forholder sig med den gyldne middagsfavorit.

 

Kan man lave en vegansk udgave af boller i karry? 

Ja, det er muligt at lave en vegansk udgave af boller i karry, og det er endda uden, at du skal lave så meget om i opskriften.

Kød og æg kommer selvsagt til at udgå af opskriften, og alle fedtstoffer skal du sørge for, er veganske.

“Kød”bollerne kan du lave af plantefars og for at gøre saucen lækker og cremet, kan du hælde kokosmælk i – hvilket i øvrigt også kan anbefales i en traditionel omgang boller i karry.

 

Kan man lave boller i karry uden æg? 

Du kan uden problemer lave boller i karry uden æg. Det er dog vigtig at huske på, at æg er den ingrediens, som får kødbollerne til at hænge sammen.

Hvis du vil lave boller i karry uden æg, skal du derfor huske at tilsætte ekstra væske, fx vand, mælk eller olie, til din fars, da farsen ellers vil falde fra hinanden i gryden. 

 

Kan man lave boller i karry uden mælk? 

Du kan godt lave boller i karry uden at bruge mælk. Mælken er dog en ingrediens, der tryller karrysaucen dejlig cremet og lækker, så hvis du påtænker at lave boller i karry uden mælk, anbefaler vi, at du tilfører noget andet, der har samme kvaliteter.

Du kan eksempelvis jævne saucen med mel, eller du kan erstatte komælken med kokosmælk, der smager fremragende i boller i karry, og som tilmed bidrager til at give saucen en endnu mere cremet konsistens.

 

Sådan kan du også lave boller i karry 

Har du mod på endnu flere spændende variatoner af den højtelskede klassiker, har vi samlet en række god tips og trick til, hvad du kan gøre ved din sædvanlige opskrift for at tilsætte endnu mere god (og anderledes) smag.

Se her: Sådan kan du også lave boller i karry

Er du en af de (mange) danskere, der elsker at grille? 

I så fald bliver du med garanti rigtig glad, når vi fortæller dig, at du faktisk også kan grille boller i karry. 

Det lyder måske særligt, men det er det faktisk også – særligt lækkert!

Det er nemt og så smager og dufter retten bare af sommer. 

Få her opskriften på boller i karry på grillen.

 

Kilder: Pov. International // Samvirke