Begår du også en af disse 5 grillfejl?

28. juni, 2019

Sommertid er grilltid – og desværre også tid for de sædvanlige fejl, vi sommer efter sommer begår ved grillen.

Læs med her og kom fejlene til livs én gang for alle, så du fra nu (og altid) serverer mad fra grillen, der mere end tilfredsstiller de rumlende maver, der har ventet spændt siden grillen bliver tændt.

 

Grillfejl nr. 1: Du tænder op i grillen for sent

... og ender derfor med at grille maden på en grill, der ikke er klar.

Når sulten, og ikke mindst lysten, til grillmad melder sig, kan det ikke gå hurtigt nok. Der er ingen tid at spilde, for maverne knurrer allerede derudaf. Desværre er grillmad ikke for de utålmodige – og hvem er ikke utålmodig, når man er sulten?

Mange begår af den årsag fejlen, at de tænder op i grillen for derefter hurtigt at smide råvarerne på grillristen. Men pas på. Det skal slet ikke gå så hurtigt.

Derimod skal din grill faktisk have været tændt i 45 minutter, i hvert fald hvis du har en kulgrill, inden du kan begynde at lægge dine bøffer og grøntsager herpå.

Er det en gasgrill, du har stående derhjemme, skal du kun vente i fem til ti minutter, inden grillen er gennemvarm og klar til dine lækre bøffer.

Varmt tip til grillpølserne

Er du vild med grillpølser, er det særligt vigtigt, at du griller pølserne ved lav varme. Den bedste tilberedning af pølserne er nemlig ved svag og jævn varme over et længere stykke tid. Kernetemperaturen i dine grillpølser må ikke overstige 80 grader. Ved 80 grader udvider kødet i pølserne sig nemlig og de begynder at sprække – og du risikerer, at al den gode saft ender i kullene. 

Den optimale kernetemperatur i dine grillepølser er 75 grader. 

 

Grillfejl nr. 2: Du marinerer for tidligt

Mange begår også den grillfejl, at de i iver efter god smag, marinerer kødet for tidligt. Pas på med det. Grillmarinaden skal nemlig helst blive på kødet og ikke dryppe ned i kullene.

For at undgå marinade i kullene bør du vente med at marinere til sent i stegeforløbet. Smør kun marinade på oversiden af kødet og lad det derefter stege, til det har fået skorpe. Vend kødet og smør nu marinade på siden, der vender opad. 

Smør marinaden på i tynde lag og gentag løbende, mens du griller. På den måde opbygger du løbende et tykt lag marinade, der bliver siddende og afgiver godt smag. 

Vil du prøve noget nyt, der med garanti gør det sjovere fremover at marinere dit kød og grønt? Marinér i mayonnaise. Mayonnaise har mange gode egenskaber, der egner sig som en rigtig god marinade! 

Læs mere her: Derfor skal du marinere i mayonnaise

 

Grillfejl nr. 3: Du prikker hul i grillpølsen

Okay, vi indrømmer det. Denne fejl har vi også begået. Det er nemlig kendt, at man skal prikke hul i sine grillpølser, så fedtet i pølserne får plads, og pølserne derfor ikke sprækker.

Ulempen ved at prikke hul i sin pølse er, at noget af saften og fedtet fra pølsen vil slippe ud under grillningen, hvilket resulterer i en mere tør pølse med mindre smag. Og det resultat er ikke værd at gå efter. 

Vores anbefaling går derfor på, at du ikke skal prikke hul i dine grillpølser. For at undgå, at grillpølsen sprækker, skal du huske at grille dine pølser ved svag varme, vende dem ofte og give dem masser af opmærksomhed.

 

Grillfejl nr. 4: Du glemmer køkkenhygiejnen

Selvom du er rykket udenfor, langt væk fra køkkenet og det sædvanlige komfur, er det vigtigt at bevare køkkenhygiejnen.

Flere begår den fejl, at de bruger samme tallerken til de færdiggrillede pølser og bøffer, som det råd kød blev båret ud på. Og dét er en fejl, der kan give dig et ubehageligt maveonde.

Det kan også være fristende at bruge grilltangen fra kødet til grøntsagerne, når du har den lige ved hånden. Men bakterierne fra det rå kød kan blive en bakteriebombe.

Du må heller ikke lade kødet ligge i sommervarmen, imens du venter på, at grillen er klar. Det er nemlig i sommervarmen, at bakterierne vokser. 

 

Grillfejl nr. 5: Du serverer kødet direkte fra grillen

Her har vi den igen. Tålmodigheden. Men det er da også svært, når bordet med middagsgæsterne sidder og venter, og næsten har spist sig mætte i salat og flute, og du som ansvarlig grillmester stå bag grillen og venter på, at kødet endelig har fået nok.

Men du skal altså vente lidt endnu. Dit færdiggrillede kød har nemlig bedst af at hvile og trække i fem til ti minutter, inden du serverer det. På den måde får saften i kødet lov til at sætte og fordele sig efter varmepåvirkningen. 

 

Der er altså flere dårlige grillvaner, du bør komme til livs, hvis du vil have succes som grillmester. Og heldigvis kræver det ikke de store ændringer, men bare lidt justeringer hist og her. 

Vil du have endnu større chance for at opnå succes, skal du læse med her, hvor vi giver dig vores bedste råd til grillen. Vi afslører fx, hvordan du griller fortryllende desserter på grillen. 

Kilder: Dr.dk // Fødevarestyrelsen // Grillkaliffen og hans lærling //