3 nemme tips: Sådan får du luftige og saftige boller

29. marts, 2020

Hjemmebagte boller er et hyggeligt samlingspunkt. Hvad end det er til fødselsdag, eftermiddagskaffen eller den stille morgenstund. De bedste hjemmebagte boller er de luftige og saftige af slagsen. Dem, der næsten har en svampet konsistens, og som indbyder til et godt lag smør. 

Vi vil gerne hjælpe dig godt på vej mod netop den slags luftige boller. Derfor giver vi dig her tre håndgribelige tips, der gør det nemmere at forvandle køkkenet til et bageri.

Hold tilbage med melet 

Vi har nævnt det før. Melet kan risikere at blive din fjende, hvis du er for rundhåndet med det. Tilsæt melet lidt ad gangen og føl dig frem. Selvom det kan være irriterende med en klistret dej mellem fingrene, så er det altså sådan, den er bedst. Klistret. 

Tilføjer du mere og mere mel for at få dejen til at slippe fingrene, og måske endda også mel på bordpladen for at få dejen til at slippe dér, risikerer du et tørt og kedeligt resultat. Selvom opskriften måske siger, du skal tilsætte mere mel i dejen, er vores erfaring, at du får det bedste resultat, hvis du bruger dine sanser. En dej, der klistrer mellem fingrene er bedre end en dej med hvid overflade, der slipper let. 

Vær grundig, når du ælter 

Søger du rundt i bøger og på internettet efter gode tricks og know-how til at ælte en bolledej, kan du blive mødt af ord som glutennetværk og glutenkvalitet. Det kan hurtigt blive uoverskueligt, hvis man ikke er i nærheden af at være professionel bager, men bare vil have luftige boller til eftermiddagskaffen. Derfor prøver vi at gøre det simpelt for dig, når det kommer til at ælte din bolledej. 

Når du ælter din dej, bliver der dannet et glutennet i dejen. Simpelt fortalt. Glutennettet holder på luften, når dejen hæver og senere bagt. Altså, får du luftige og saftige boller, hvis du er grundig, når du ælter dejen. 

Du kan både ælte på en røremaskine, men du kan også ælte med dine hænder. Din dej er som regel færdig med at blive æltet, når dejen er glat og skinnende. Så er alle ujævnhederne i dejen æltet godt ud. 

Dejen skal også føles blød og let mellem dine fingre. 

Tip: Sådan ser du, om du har æltet din dej nok

Tag et stykke af din dej op i hænderne. Stræk nu dejen ud, så den bliver helt tynd. Hvis det kan lade sig gøre, uden at dejen går i stykker og får huller, så er dejen æltet nok. 

Får dejen huller, når du strækker den ud, skal du i gang med at ælte igen. 

Form bollerne med kærlighed 

Måske du har til vane at forme dine boller ved at rulle dem mellem hænderne. Det skal du passe på med. Dine boller kræver nemlig lidt mere kærlighed og finesse end bare det. 

Når du skal forme bollerne, er det vigtigt, at du er forsigtig. Da du æltede dine boller grundigt, dannede du nemlig glutennettet og luftbobler i dejen. For ikke at ødelægge dit gode ælte-arbejde, skal du derfor være blid ved dine boller, når du former dem.

Når man vil have luftige boller, er det vigtigt, at fugten bliver indeni bollerne, når de bager. Derfor skal de formes, så bollerne ikke sprækker under bagningen, og luften dermed ikke slipper ud gennem sprækkerne. 

Tag et stykke dej op i hånden. Spænd dejen op ved at folde hjørnerne af dejen ind under sig selv, til den er spændstig og glat i overfladen. Næsten ligesom når man former fastelavnsboller. Klem godt sammen om samlingen under bollen. Samlingen er underfladen af din bolle. Placér derfor bollen med samlingen ned på din bageplade. 

Vores bedste opskrifter på hjemmebagte boller 

Vi elsker at bage boller. Og vi vil selvfølgelig gerne dele den kærlighed med dig, så du også kan forsøde tilværelsen med smagfuldt og helt perfekt bagværk. Derfor har vi samlet alle vores bedste opskrifter på boller. Både dem med gulerod, de syndige med chokolade og de helt klassiske, der fuldender fødselsdagsbordet. 

Se alle vores bedste opskrifter på boller her og vælg din favorit. Så er du klar til at bage luftige og saftige boller.