3 fejl, du begår, der gør din kylling tør

03. januar, 2019

Sprødt skind og et saftigt indre. Et sådan perfekt resultat stræber de fleste af os efter, når der står helstegt kylling på menuen, men det er ikke altid, at resultatet vi sætter tænderne i, bliver i nærheden af at være perfekt – og det kan der være flere grunde til. 

Glemmer du at krydre din kylling? 

Hvis du glemmer at krydre, begår du den første fejl, der i sidste ende giver dig et kedeligt stykke kylling, der ikke er meget værd at sætte tænderne i.

Nedenfor giver vi dig derfor gode tips til, hvordan du krydrer din kylling, så du nærmer dig det perfekte resultat.  

  1. Kom smør eller olie på kyllingens skind 
    Vælger du smør får du et mere karamelliseret resultat. Olie indeholder, modsat smør, ikke vand, og er teoretisk set derfor bedre til at give sprødhed.

  2. Drys salt og peber fra en halv meters højde
    Hvis du krydrer fra ca. en halv meters højde, bliver krydderierne fordelt jævnt over hele kyllingen, hvilket giver et ensartet, krydret resultat.
     
    Brug havsalt eller groft salt hvis du vil have et ekstra knasende stykke kylling. 

  3. Krydr også med bagepulver 
    ... ja, du læste rigtigt. Du skal også krydre med bagepulver.

    Bagepulveret udtørrer kyllingeskindet og efterlader det, efter en tur i ovnen, sprødt og gyldent. Da bagepulveret er basisk, stiger pH-værdien, hvilket nedbryder peptidbindingerne i kyllingeskindet, og stukturen bliver ændret til et lækkert, sprødt skind. 

    Lav en krydderiblanding af en spiseskefuld salt, en teskefuld peber og en teskefuld bagepulver til en hel kylling – så har du snart dit perfekte resultat. 

  4. Lav en lomme under brystskindet med fingeren
    Hvis du laver en lille lomme under brystskindet med fingeren og fylder lommen med hvidløg, friske krydderurter, citronskiver og hvad din gastronomiske fantasi ellers kan finde på, får du et skønt og smagfuldt resultat. 

Husker du at tørre kyllingens overflade? 

Hvis du ikke sørger for, at din kyllings skind er helt tørt og drænet for vand, begår du endnu en fejl. Hvis skindet indeholder vand, kan det nemlig ikke blive sprødt. Derfor er et tørt kyllingeskind dit bedste udgangspunkt, hvis du vil have skind, der knaser mellem tænderne.

Er din kylling let fugtig, kan du duppe overfladen med et stykke køkkenrulle, der suger væsken.

Er du på forkant med ugens madplan, kan du allerede dagen før servering pakke din kylling ud og lægge den på en tallerken i køleskabet natten over. Så får skindet den bedste mulighed for at tørre. 

Glemmer du at bruge et stegetermometer?

Glemmer du at finde stegetermometret frem, når du steger en hel kylling, kan det være svært for dig at vurdere, hvornår din kylling er færdigstegt.

Pludselig er tiden, og temperaturen, løbet fra dig, og du står med en tør og kedelig kylling, der ikke opstår meget madglæde af. Brug derfor et stegetermometer.

Kyllingen skal være 75 grader i brystet og gerne højere i lårene. Husk, at du ikke må stikke stegetermometret ned i kyllingens ben og knogler, men kun i kødet. 

Følger du ovenstående tips er chancen for en sprød og saftig kylling stor. Chancen er dog endnu større, hvis du griber en af vores lækre opskrifter nedenfor, der, krydret med de gode tips, sikrer dig saftig kylling, der spreder glæde hos hele familien. 

Kilder: America's Test Kitchen // Politiken // Thomas Rode