Smart tip: Sådan smutter du nemt mandler

04. december, 2019

Vi elsker risalamande, men det med at smutte mandlerne til den søde dessertgrød, vil vi gerne komme nemt udenom. Har du det på samme måde? 

Heldigvis findes der en nem metode til at smutte mandlerne, så tjansen er hurtigt overstået. 

Derfor spiser vi risalamande til jul 

Hvorfor er det egentlig, at risalamande er blevet en så højtelsket tradition her i Danmark? Lad os dykke ned i historien!

Selvom navnet klinger fransk, er juledesserten pæredansk.

Indtil 1900-tallet var ris dyre at få fingre i, men i takt med at de blev mere almindelige på butikshylderne, og priserne faldt, blev risengrød en allemandsspise.

Eftersigende skulle den udvikling have fået de rige til at tilsætte mandler i grøden og kalde den Ris a la Mande.

Senere blev risalamande dog også en mere almindelig spise, men under besættelsen var der pludselig andre grunde til at blande fløde i risengrøden: »I 40erne og 50erne havde man tradition for at lave risengrød. På det tidspunkt kom der masser af opskrifter på risalamande i ugebladene. Det var en måde at strække maden på under rationeringen,« siger Else Marie Kofod, som er traditionsforsker og leder af Dansk Folkemindesamling, til Videnskab.dk.

Derfor skal der en mandel i risalamande

Selvom juledesserten over dem alle er pæredansk, kan vi faktisk ikke komme udenom at tage en tur til Frankrig for at blive klogere på, hvorfor der skal en mandel i risalamanden. 

På helligtrekongersdag i Frankrig spiser man en kage – kongens kage. Kagen kalder de Gateau de Roi og den gemmer på en lille bønne, som selskabet kæmper om at finde frem til. Den heldige, der finder bønnen i kagen, bliver konge for en aften og får lov til at bestemme. Virker det bekendt?

... godt nok er det ikke en bønne, men en mandel vi gemmer i vores juledessert, og konge bliver man heller ikke. Eller gør man? I nogle hjem vil vinderen af mandlen nok føle sig som en konge og med stolthed bevare håneretten til næste jul, hvor resten af selskabet igen får chancen for at smaske sig frem til mandelgaven. 

Sådan smutter du dine mandler – nemt 

Vi er nu blevet klogere på, at vi altså ikke kommer udenom, at der skal mandler i risalamanden. Så langt så godt. Lad os så blive enige om, hvordan vi gør det nemt for os selv at smutte mandlerne, så vi har mere tid og overskud til de mange andre gøremål i julekøkkenet.

  1. Sæt en gryde med vand over kog 
    Hæld vand i en gryde, så mængden passer med, at vandet dækker mandlerne. 

  2. Bring vandet i kog
    Bring nu vandet i gryden i kog 

  3. Tilsæt mandlerne 
    Tilsæt mandlerne i det kogende vand. Lad dem koge heri i to minutter. 

  4. Tag mandlerne op af det kogende vand
    Når mandlerne har kogt i to minutter, tages de op af vandet. Skyld dem nu med koldt vand. Du kan nu se, at mandlernes hinde har løsnet sig. 

  5. Læg mandlerne på et viskestykke 
    Læg mandlerne på et viskestykke. "Pak" nu mandlerne ind i viskestykket og rul viskestykket med mandlerne indeni på køkkenbordet med dine hænder. På den måde løsner hinden sig helt fra mandlerne og du kan bagefter pille den nemt af. Smart, ikke? 


Derefter skal mandlerne bare hakkes og tilsættes i risalamanden. 

... men husk nu at gemme en enkelt hel mandel, så aftenens heldige vinder kan blive fundet. 

Lækker opskrift på risalamande 

Har du brug for en god opskrift på risalamande? Vi giver dig her en dejlig opskrift på klassisk risalamande. Tilsæt blot lun kirsebærsauce på toppen, når du serverer den for familie og venner. Velbekomme! 

Kilde: Videnskab.dk // Meyers Almanak //