Skal frikadellefars hvile?

09. juli, 2024

"Så skal den bare lige på køl i en times tid i køleskabet" 
Det har du sikkert sagt til dig selv, når du har kokkereret dig frem til en god frikadellefars. Gamle rygter fra en husmor går nemlig på, at frikadellefars skal hvile for at blive helt perfekt. 

... men er der hold i det gamle rygte, eller er det bare spild af tid at lade farsen vente på sig? Læs med her, og bliv klogere.

En højtelsket (dansk) livret 

Man skulle næsten tro, at frikadeller er en dansk opfindelse. Sådan er det dog ikke helt. Langt de fleste lande har en frikadellelignende opskrift bestående af noget fars rørt sammen med æg, lidt mel og salt og peber i kogebøgerne. Alligevel klinger frikadeller dansk i vores ører og vores sædvanlige delleopskrift sidder på rygraden af mange.

Nogle foretrækker at tilsætte havregryn, andre holder sig til mel. Nogle bruger mange æg, andre tilsætter få. Nogle gør brug af husmodertricket og lader farsen trække, andre skipper ventetiden. Og her opstår altså en velkendt uenighed – for har det en betydelig effekt at lade farsen hvile? 

... svaret er simpelt: Nej. Med mindre du selvfølgelig vil være i god tid. Men gastronomisk er der ingen fordel ved at lade farsen trække luft i køleskabet. 

Lad os aflive rygtet: Det gavner ikke at lade farsen hvile

Husmødrene har gennem tiden hjulpet os med tips til både rengøring af potter og pander, klargøring af grøntsager og sågar tricks, der bidrager til kroppens sundhed. Alligevel er vi dog, i dette tilfælde, nødt til at sige husmor imod. 
Der er ingen smagfuld fordel ved at lade frikadellefarsen hvile, inden du steger frikadellerne. Farsen bliver ikke mere fast og optager heller ikke mere væske, når den hviler. Det skriver Landbrug & Fødevarer. Samvirke erklærer sig enige i påstanden. 

Landbrug & Fødevarer skriver dog også, at farsen ikke tager skade af at hvile. Du kan derfor sagtens lade farsen vente i køleskabet, når du har rørt den sammen, hvis du vil være i god tid. 

Dette trick har en positiv effekt på din frikadellefars

Netop det med at røre farsen har en positiv effekt på din frikadellefars.

Det har nemlig betydning for farsens konsistens, hvor længe du rører den. Jo længere du rører, desto mere fast bliver den. Farsen kan også bedre binde ingredienserne sammen, når du rører den godt igennem. Det er dog med at finde en balance. Farsen kan nemlig også risikere at blive for klæg, hvis du rører for hårdt. 

Det er altså ikke helt nemt med de frikadeller! 

Sådan får du styr på frikadellerne 

Okay. Du har nu styr på, at du ikke behøver at lade farsen hvile. Du skal derimod røre den godt igennem. Godt så.

Vil du have flere gode tips til dellerne, så du slipper for deller, der driller, giver vi dig her håndgribelige tips og tricks til frikadellerne, så du er sikker på, at de matcher dine velkogte kartofler og din cremede sovs. Velbekomme! 

Kilder: Landbrug & Fødevarer // Samvirke