Sådan undgår du tørt brød

Nej tak til gummiskorpe og tvebak-krumme og ja tak til saftigt brød med knas. Vi guider dig til den rette opbevaring

To kemiske processer er skyld i, at brødet bliver tørt. De er desværre uundgåelige, men du kan nemt forsinke dem ved hjælp et par tommelfingerregler.

Dag 1: Pak brødet ind i papir eller klæde

Den første udtørrende proces er vand, der forsvinder fra brødet og efterlader det tørt og trist. Man kan forsinke vandets fordampning ved at pakke brødet ind. Men pakker du det ind i plastik, kan vandet ikke slippet ud og sætter sig i stedet skorpen, som bliver blød. Hvis man til gengæld pakker brødet ind i en papirspose eller et stofklæde, som kan suge vandet, holder skorpen sig sprød.

Dag 2: Nu må du gerne bruge plastik

Helt frisk bagerbrød eller hjemmebag opbevares bedst i papir eller klæde til at starte med, men efter det første døgns tid er det en god idé at pakke en plastikpose uden om papirposen. På den måde når alt vandet ikke at forsvinde fra brødet, inden det skal spises, og samtidig har papiret stadig den vandsugende effekt, så skorpen ikke bliver gummiagtig.

Ud af køleskabet, tak

Så snart brød er blevet bagt, begynder kulhydraterne at krystallisere, eller ”blive hårde”. Denne kemiske proces, som også kaldes brødældning, er derfor også med til at udtørre brødet. Men den vigtige pointe her er, at krystalliseringen går hurtigere i køleskabet. Derfor: Put aldrig dit brød i køleskabet, men opbevar det ved stuetemperatur, så det holder sig saftigt længere.

Kilder: Claus Meyer, Meyers Bageskole // Lise Justesen m.fl., Fødevarer og Kvalitet - Råvarer og forarbejdning