Lav din egen surdej og lad stå i to dage. Så kan du nemt bikse et hjemmelavede rugbrød sammen med solsikkekerner. 

Sådan gør du

  • 1

    Surdej

    Rør kærnemælk, mel og salt sammen i en skål.

  • 2 Dæk med film, og lad skålen stå fremme i køkkenet i to dage.
  • 3

    Dej

    Bland vand og rugkerner i en gryde, og kog op.

  • 4 Sluk, og lad stå i gryden med låg, indtil det er lunt.
  • 5

    Kom rugkerneblandingen i en stor dejskål.

  • 6 Tilsæt øl, rugmel, hvedemel, salt og surdej, og rør rigtig godt rundt.
  • 7 Det kræver armkræfter!
  • 8 Tag 2,5 dl dej fra, og læg det i et glas med låg, hvis du vil starte på en surdej til næste gang, du bager.
  • 9 Smuldr gæren i dejen, og rør godt rundt.
  • 10 Tilsæt til sidst kernerne, og rør igen godt rundt.
  • 11 Smør 2 rugbrødsforme godt med smør eller olie.
  • 12 Fordel dejen i de to forme ved hjælp af en stor ske.
  • 13 Kom lidt vand på skeen eller din hånd, og glat dejen ud.
  • 14 Læg alufolie eller film over de to forme, og lad brødet hæve i 3-4 timer.
  • 15

    Stil brødene midt i en 200 grader varm ovn, og bag brødene i 1 3/4 time.

  • 16 Vær ikke bekymret over, at brødet får en meget mørk skorpe.
  • 17 Den bliver ikke bitter, kun velsmagende og nøddeagtig.
  • 18 Vælt brødene ud på en rist, og lad dem køle af.
  • 19 Lad brødene hvile et døgn, før du skærer i dem.
  • {{recipeDoneText}} Solsikkerugbrød

Opskriften er udviklet af

Opskriftskategorier