Flæskestegen er en af æregæsterne på julebordet, og den skal derfor sidde lige i skabet, når du serverer den. Den skal altså have sprøde, perfekte svær og et saftigt indre, der får gæsternes tænder til at løbe i vand.
... men hvordan er det nu lige, man er sikker på, at det er en steg, der lever op til netop den beskrivelse, man tager ud af ovnen? Det giver vi dig svaret på her!
Det med flæskesteg på julebordet, er faktisk en tradition, man kan spore helt tilbage til middelalderen.
Dengang lod man grisene spise sig fede og mætte hele efteråret. I november blev de slagtet, og i december passede det med at spise grisene til jul, inden de havde ligget for længe i saltlagen.
Flæskestegen var en ganske særlig delikatesse – en delikatesse som vi har holdt fast i lige siden.
Med tiden har vi også udviklet vores forventninger til denne særlige delikatesse af en flæskesteg at være. Den skal være sprød, saftig og lige til at sætte tænderne i!
... og sådan en steg får du, hvis du skriver følgende tips bag øret.
Noget af det vigtigste på flæskestegen er sværene. De skal være knasende sprøde og gyldne. Desværre er sværene for mange af os også noget af det sværeste. Det er ikke sådan lige til opnå sprøde svær – og da slet ikke hvis det kun er den ene gang om året, juleaften, du afprøver dine sprøde evner.
Når du skal have sprøde svær, er der vigtige huskeregler. Disse vigtige huskeregler kan du læse nærmere om her, hvor du både bliver klogere på, hvorfor det er meget vigtigt, at din steg er i vater, når du sætter den ind i ovnen. Vi gør dig også klogere på, hvordan du kan feberredde din steg, hvis sværene alligevel skulle vise sig at være til den bløde side.
Salt stegen ca. et døgn før tilberedning og lad den derefter stå i køleskabet. Denne metode kalder man gourmet-saltning, og er en mild saltning af kødet. Fordelen er, at gourmet-saltning fremmer kødets smag og gør kødet mere saftigt og mørt, end hvis kødet først saltes ved tilberedning.
Gør dig selv den tjeneste, når du steger flæskesteg, at bruge et stegetermometer. Når du bruger et stegetermometer, har du et bedre overblik og kontrol over stegens temperatur. Og det er nemlig temperaturen, der er afgørende for om din steg er saftig eller tør og gennemstegt.
Stik termometrets spids ind i siden af kødstykket. Stikker man det ind i kødet forfra, gennemhuller man halvdelen af kødskiverne. Stikker du det ind ovenfra risikerer du, at termometret rammer ovnens elementer.
Vil du være sikker på et saftigt resultat, kan du overveje at langtidsstege din flæskesteg.
Når du langtidssteger din flæskesteg, steger du den ved lav temperatur.
Du behøver ikke at lade stegen hvile – med mindre du selvfølgelig er færdig med den før tid, så kan du godt lade den stå og hvile, inden gæsterne ankommer. Men du får altså ikke nødvendigvis en mere succesfuld og saftig steg af at lade den hvile. Så brug ikke uanede mængder af energi på dét.
Du har sikkert hørt det før, men der er helt sikkert noget om det: Øvelse gør mest!
... også når det kommer til flæskesteg.
Brug derfor decembers julefrokoster eller sammenkomster som anledning til at afprøve dine kompetencer indenfor flæskesteg. Det er det hele værd, når travlheden rammer d. 24. december!
Kilder: Vores Mad