Sådan gør du nemt dine gryder rene

05. marts, 2018

Har du brug for hjælp til rengøring af dine gryder? Vi guider dig med simple tips gennem den til tider uoverskuelige rengøring af køkkenets gryder

De fleste af os kender det: Synet af en mørk bund i gryden, der lugter lidt brændt. Netop det syn kan hurtigt overtale os til at vente til i morgen - men det er der ingen grund til. Glem den uoverskuelige del af rengøringen og tag vores simple tips til dig, når dine gryder har været for varme, og maden er brændt fast i bunden.

Lad os starte med en afklaring

Har du også hørt forskellige rygter om brug af opvaskemiddel eller ej på dit non-stick køkkenudstyr? Lad os få det afklaret en gang for alle: Du må gerne bruge opvaskemiddel – rigtig gerne. Opvaskemiddel hjælper dig til at fjerne alle madrester, fedt, olie og hvad gryde (eller pande for den sags skyld) ellers kan være smurt ind i. Når du får fjernet alle rester godt og grundigt, undgår du at non-stick effekten forringes.

Den simple fremgangsmåde

Er skaden sket, og har maden brændt sig fast i bunden af din gryde, er fremgangsmåden enkel: Fyld panden eller gryden op med 2 dl. vand og tilsæt 1 dl. vaskemiddel (ja, det du bruger i din vaskemaskine). Bring vandet i kog ved middelvarme i omkring ti minutter. Rengør derefter din gryde eller pande på normal vis. Er bunden stadig mørk og brændt, kan du prøve at skifte vaskemiddel ud med det opvaskemiddel, du bruger til opvaskemaskinen. Du kan også prøve at opløse tabs i vandet. Opvaskemiddel til maskinen er stærkere end almindeligt sæbe, og derfor kan du opleve, at det er denne løsning, der får dine madrester løsnet fra bunden af din gryde. 

Undgå opvaskemaskinen

... i hvert fald hvis din pande eller gryde har non-stick belægning. Selvom den frister, når den står der og er klar til at give dig en hjælpende hånd med opvasken, bør du altså holde dig fra opvaskemaskinen, når det gælder rengøring af dine gryder og pander med non-stick belægning. Opvaskemaskinens salte og kemiske stoffer slider nemlig hårdt på produkterne. 

Kilde: Scanpan // Selection Criteria and Methods for Testing Different Surface Materials for Contact Frying Processes