Sådan kommer du flyverust til livs

05. februar, 2018

Har dit bestik anskaffet sig små pletter af rust efter en tur i opvaskemaskinen? Det kaldes flyverust, og er noget de fleste gerne vil undgå. Læs med her, hvor vi giver dig gode råd til at fjerne de uvelkomne pletter

Selvom du er indehaver af rustfrit bestik, kan du være så uheldig, at dit bestik alligevel anskaffer sig små pletter af rust. Det er ikke tegn på, at dit bestik fejler noget, men derimod tegn på flyverust. Flyverust er pletter af rust, som dit bestik har fået i opvaskemaskinen. Det kommer fra ting i opvaskemaskinen, som kan ruste, og bliver båret af vandet, når opvaskemaskinen ellers er i gang med den helt store rengøring af dine ting. De største syndere er ofte osteskæreren, æggedeleren eller hvidløgspresseren, der sender rust videre i vandet til dit bestik.

Flyverust kan også opstå, hvis der eventuelt er hul på noget af den plastikbelægning, der er på opvaskemaskinens skuffer og dermed fri adgang til metallet inderst. Vær derfor opmærksom på, at din plastikbelægning ikke fejler noget. 

Brug en klud

Står du med bestik, der er blevet angrebet af rust efter en tur i opvaskemaskinen, er det på med arbejdshandskerne. Gnid bestikket i stålrens med en ren klud og fortsæt indtil du kan mærke, at rusten løsner sig fra bestikket. Husk at skylle grundigt med vand derefter.  

Er heldet ikke med dig og din klud, kan du også bruge en stålsvamp. Når du bruger stålsvampen, skal du huske at gnide i bestikkets retning, da svampen kan være hård mod overfladen. 


Citronsyre i sæbeskuffen

Er dit bestik angrebet hårdt af flyverust, og virker ovenstående råd ikke, kan du gribe fat i citronsyre. Fyld opvaskemaskinen med dit plettede bestik, hæld citronsyre i sæbeskuffen og lad nu opvaskemaskinen klare arbejdet. Sæt den på det program, du plejer at bruge og pletterne skulle gerne være fjernet, når maskinen er klar til at blive tømt. 

Køb dig til pletfrit bestik 

Der findes særlige flyverustmiddeler i butikkerne, som du kan købe og bruge til at fjerne pletterne med. Midlet hedder typisk noget forskelligt alt efter producenten, men det findes derude på hylderne, og er værd at afprøve, hvis ovenstående råd endnu ikke har givet dig skinnende bestik. 

... og så er den med løget og ketchupflasken

Velkendte problemer har ofte forskellige husmoderråd bag sig, og flyverust er ingen undtagelse. Vil du prøve kræfter med et anderledes tip, kan du prøve at gnide overfladen af bestikket med et overskåret løg og polere efter med en klud. Virker det ikke, kan du prøve at gentage behandlingen med ketchup. Hvilken husmoder der har haft succes med dette trick, ved vi ikke, men det er vel værd at afprøve, hvis man vil overvinde kampen mod flyverust!  

Kilder: Forbrugerrådet Tænk // Samvirke