Fakta eller myte: Skal der tændstik i munden, når du skærer løg?

05. februar, 2018

Vi er glade for løg, men mange af os må nok også indrømme, at vi ikke er glade for hverken at pille eller skære løget.

Lugten er skarp, og pludselig står vi i køkkenet og græder. Der findes mange husmoderråd, når det kommer til at undgå de irriterende følgevirkninger ved løghakkeriet. Et af dem går på, at du bare skal stikke en tændstik i munden, hvis du gerne vil undgå øjne, der løber i vand.

... men kan det nu passe? 

Når du skærer i løget

... frigives en gasart i løgenes celler, så det svier i øjnene og tårerne løber. Den helt korte forklaring er, at sulfonsyre og enzymer i løget reagerer med hinanden og danner en gasart, der frigives fra løget, når vi skærer i det. Denne gasart opleves som en sviende smerte, og vores øjne løber i vand som reaktion herpå og for at beskytte os selv mod gasarten. Smart, ikke? 

Når man kender til den forklaring, kan man også begynde at overveje, hvorvidt en tændstik kan beskytte gasarten mod at komme i øjnene. Vi tvivler i hvert fald, og der er heller ikke nogen officielle rapporter, der påviser, at en tændstik i munden er midlet mod tårer. Derimod kan varme eller kulde hæmme de stoffer, der resulterer i sviende tårer. 

Læg løgene på køl

... i en halv times tid, inden du skal skære dem og bruge dem i din madlavning. Nedkølingen har betydning for udslipningen af den gasart, der får din øjne til at løbe i vand, og kan derfor hjælpe mod tårerne. Nøjes du med at lade løgene køle i en halv times tid, undgår du, at de mister deres sprødhed.

På med forklæde og (nytårs)briller

Er du indehaver af et par briller, eller er du en flittig bruger af kontaktlinser, kan du måske mærke forskel, når du skærer løg i modsætning til folk uden briller eller kontaktlinser. Kontaktlinser og briller fungerer nemlig som et beskyttende skjold mod den sviende gasart, så den ikke på samme måde får lov til at påvirke øjnene. Nogle vælger sågar nytårsbrillen med elastik, der lukker fast om øjnene som middel mod tårerne i øjnene. 

Kilder: Bestfoodfacts.org // American Chemical Society