3 tips: Sådan gør du nemt ovnen ren

Har din ovn set bedre dage? Rengøring af ovnen kan virke uoverskueligt, men det kræver altså ikke mere end 3 simple midler og lidt knofedt. Læs med og bliv klogere på en overskuelig omgang rengøring af ovnen


Opvaskemiddel på ovnruden

Opvaskemiddel er ikke kun effektivt i opvaskebaljen, men også når det kommer til rengøring af ovnruden. Læg en almindelig karklud med opvaskemiddel på ovnens rude, og lad den her ligge i en halv times tid. På den måde får fedt og snavs lov til at opløse sig, og det er derefter til at tørre af med en fugtig klud. 

Brun sæbe indvendigt

Brun sæbe er et effektivt rengøringsmiddel, og det er også tilfældet, når du skal rengøre din ovn.

Når det kommer til ovnen indvendigt, er det vigtigt, at du sikrer dig, at emaljens overflade er glat. En ru emalje tåler nemlig ikke brun sæbe. 

Smør et godt lag brun sæbe på ovnens overflade og sæt den derefter på 100 grader. Hold øje med sæben, og så snart den begynder at boble, kan du slukke for ovnen. Lad overfladerne køle af og vask dem derefter rene med varmt vand. Ovnens bradepander kan tåle samme tur – hvis de altså også har en glat overflade. 

Viser det sig, at din ovn har en ru emalje, betyder det, at den er selvrensende ved høje temperaturer. En ru emalje tåler hverken brun sæbe eller ovnrensemiddel, og skal derfor gøres rent med opvaskemiddel og varmt vand. Smør overfladerne ind i en blanding af opvaskemiddel og varmt vand, og lad det trække i en time. Skur med en opvaskebørste, så snavs og fedt løsner sig og tør efter med vand. Tænd så ovnens rengøringsprogram og lad den klare det sidste arbejde. 

Bageristen skal i blød 

Risten i ovnen er ofte lavet af rustfrit stål, og kan derfor tåle både brun sæbe og en omgang med stålsvampen. 
Smør risten ind i brun sæbe, pak den ind i husholdningsfilm og lad den trække i 30 minutter. Brug derefter en stålsvamp og knofedt til at fjerne snavs og fedt fra risten. 



Frem med svamp, sæbe og vand – så får din ovn også en frisk start på det nye år, og er klar til at give dig endnu mere smagfuld mad på bordet. 

Kilde: Forbrugerrådet Tænk