Må jeg gøre panden ren med opvaskemiddel?

25. august, 2017

Det usynlige lag på panden, som på magisk vis lader baconskiven slippe taget ved et enkelt gaffelløft, tåler da ikke opvaskemiddel … eller hvad?

Der er ikke noget bedre end en pande, som end ikke den mest greasy marinade kan kile sig fast på. Æren skylder vi et materiale, som pandens inderside er belagt med. Navnene er mange: Non-stick, slip-let, Teflon … og i store træk dækker de over det samme. Men helt ens er de alligevel ikke. Her får du en guide til, hvordan du skal gøre de forskellige typer belægning rent.

Teflon tåler mindst

Det er nok den mest velkendte i gruppen af non-stick materialer, men det er til gengæld også én af de mest skrøbelige. Med det sagt kan den sagtens tåle en lejlighedsvis tur med opvaskebørste og opvaskemiddel uden at gå i stykker, men jo stridere børste du bruger, jo mere slider du Teflonen ned. Derfor lever panden længere, hvis den fortrinsvis bliver skånevasket i lunken vand med en bomuldsklud.

Bare skrub løs på keramik

Et andet materiale er ved at hale ind på den gode gamle Teflon. Keramisk belægning er dyrere, men også mere robust over for blandt andet køkkenredskaber i stål. Det betyder også, at den ikke tager skade af en skrubbetur med opvaskemiddel og –børste.

Opvaskemaskine er no go

Selvom det er fristende at fylde det hele i opvaskeren, skal man passe på, når det kommer til pander med non-stick belægning. Det kan ikke ses på panden med det samme, men opvaskemaskinens salte og kemiske stoffer slider mere på belægningen end håndopvask. Derfor kan dine pander nemt leve mange generationer ud, hvis du behandler den med en kærlig hånd.

Kilder: Selection Criteria and Methods for Testing Different Surface Materials for Contact Frying Processes // Scanpan