Sådan får du det bedste ud af forårets stenbiderrogn

06. marts, 2020

Foråret har sine bebudere. En gastronomisk en af slagsen er stenbiderrognen, som med sin lyse farve og milde smag behager os, der stadig er medtaget af vinterens mørke dage og tunge måltider. 

Læs med her, hvor vi guider dig til at få det bedste ud af den lyserøde delikatesse – og det er altså ikke kun med en blød blinis som følgesvend. 

Det skal du vide om stenbiderrogn 

Stenbiderrognen er en kulinarisk luksus. Den friske smag kommer på et belejligt tidspunkt efter måneder med kål, rodfrugter og tunge retter. Rognen er en slags dansk kaviar, som netop os danskere stornyder fra februar til april/maj. Det er nemlig her, den er i sæson. 

Hvis du serverer stenbiderrogn som forret til dine gæster, skal du regne med 250 g. frisk rogn til fire personer. Har du købt for meget stenbiderrogn, kan du sagten fryse den og nyde godt af rognen en anden dag. 

Sådan renser du stenbiderrogn 

... hvis altså fiskehandleren ikke har været så sød at gøre det for dig. 

Hvis du er nybegynder indenfor stenbiderrogn, er det en god idé at læse med her. Stenbiderrogn kræver nemlig, at du renser og klargør, inden du tilbereder. Det er heldigvis ikke svært – heller ikke hvis det er første gang, du inviterer forårsbebuderen ind i køkkenet. 

Sådan gør du 

  1. Kom rognen i en skål
    Når du køber frisk stenbiderrogn, får du den i hinder, du skal fjerne.
    Kom rognen i en stor skål. Hæld nu koldt vand i skålen. Pisk med et piskeris nede i skålen med stenbiderrogn. Nu får piskeriset fat i hinderne på rognen, som i stedet hænger fast i piskeriset. Brug fingrene til at fjerne rognen fra piskeriset.
     
  2. Si vandet fra 
    Når hinderne på rognen er løsnet og fjernet, sier du vandet fra. Hæld vand og rogn gennem en si. 

  3. Smag til med salt
    Hæld nu den klargjorte stenbiderrognen i en skål. Smag til med salt.


Du er nu klar til at gribe en af opskrifterne med stenbiderrogn. 

Den klassiske variant 

Stenbiderrogn rimer som nævnt på blinis. Og det er der en god grund til. Det er som at fylde munden med lykke, når du kombinerer en blød blinis med stenbiderrogn, cremet dressing og friske krydderurter. 

Denne anretning er oplagt at servere for dine gæster som en let appetizer. Kombinér gerne med røget laks, avocado og frisk dild. 

Få opskriften her: Blinis med stenbiderrogn, røget laks, avocado og dild

Sådan kan du også servere stenbiderrogn 

Hvis du vil prøve noget nyt, skal du se med her. Stenbiderrognen kan nemlig meget mere end blot at være påhæng til en blinis. 

Prøv at servere den bløde stenbiderrogn med et knasende stykke knækbrød og en avocadocreme. Generelt gør stenbiderrogn det godt med avocado, der tilsætter et moderne og frisk pust til forårets klassiker. Og så er kombinationen af den grønne og lyserøde farve en fryd for de vintertrætte øjne. 

Du kan også kombinere stenbiderrogn med velkogte æg, dampede forårsløg og mayonnaise. Denne sammensætning er oplagt som forret på påskebordet.

Udnyt forårets dejlige helligdage til at udfordre en eller to af opskrifterne med stenbiderrogn. Der er et hav af muligheder for at få den luksuriøse rogn på bordet. 

Vil du have mere inspiration til helligdagenes frokostborde, kan du læse med her, hvor vi disker op med endnu flere lækre opskrifter, der stiller både den lille og den store sult

Vil du sætte en sød prik over i'et på frokosten, har vi selvfølgelig også desserter til anledningen. Her får du 12 dejlige citrondesserter, der også er en fryd for øjet

Kilder: Arla.dk // Aarstiderne