Det er højst sandsynligt sukkerbøssen, du rækker ud efter, når der er nybrygget kaffe på kanden. Dog kan det være, du fremover bør tage fat i saltkarret.
... i hvert fald hvis du vil fremhæve kaffens smagsnuancer, alt imens du også undgår den bitre smag, der kan være i din kop varme mokka.
Læs mere her, og bliv klogere på, hvorfor salt i din kaffe kan være en fordel.
Kulsort, med et skvat mælk, skummet med kakaodrys på toppen eller som shot, når morgenen er ekstra svært at komme i gennem.
I Danmark elsker vi kaffe og sluprer gerne alle former for den flydende opkvikker i os.
Faktisk elsker vi danskere kaffe så højt, at vi i gennemsnittet drikker 3-4 kopper om dagen, hvilket giver os en velfortjent fjerdeplads på listen over de mest kaffedrikkende nationer i verden.
Kaffe er da også kilde til mange herligheder – både som nydelse i en kop, men også som smagsgiver i køkkenet. Særligt vilde er vi med denne svampede banankage med et tykt lag chokolade- og kaffeglasur. Mums!
Har du også fået øjnene op for, at kaffe kan meget mere end at være en dejlig, varm drik, så se med her, hvor vi har samlet vores yndlingsopskrifter med netop kaffe.
Kaffen i kanden kan vise sig at være en så bitter fornøjelse, at den ikke gør noget godt for ganen.
En bitter kop kaffe kan skyldes, at dine kaffebønner ikke er af særlig god kvalitet eller ikke smager dig. Måske du har prøvet en ny variant fra hylden i supermarkedet, der simpelthen bare ikke passer til dine kaffe-præferencer.
En bitter kop kaffe kan også skyldes, at du bruger for meget kaffe i forhold til vand. Derfor anbefaler vi altid, at du kigger på kaffens pakke for at undersøge, hvordan mængdeforholdende skal være.
Vandet, du brygger din kaffe med, skal have en temperatur mellem 92-96 grader for at brygge dig den perfekte kop kaffe. Så vær opmærksom på at din kaffemaskine klarer det job.
Derudover skal vandet kun være i kontakt med kaffen i 4 til 6 minutter. Kortere eller længere tid giver flad eller bitter kaffe. Helt dårlig bliver kaffen, hvis temperaturen er for lav og bryggetiden for lang.
Selvom du nu er klar over, hvilke faktorer du skal holde øje med, når du brygger din kaffe, kan uheldet alligevel være ude og din kaffe alt for bitter til din smag.
Heldigvis er der et super simpelt trick lige ved hånden.
Det viser sig nemlig, at en meget lille mængde salt kan hjælpe dig, hvis du alligevel har været lidt for rundhåndet med vandet i kaffemaskinen eller sjusket kaffens trækketid i stempelkanden.
Kaffeeksperter mener nemlig, at salt bringer blødheden tilbage i den lidt for bitre kaffe. Derudover fremhæver den også smagsnuancerne i din kop kaffe, hvilket gør smagsoplevelsen, når du tager en slurk, meget bedre.
Lyder det lidt for godt til at være sandt? Lad os prøve at forklare den kemiske reaktion bag saltet.
Når salt, også kaldet natriumklorid, bliver tilsat i en vandig opløsning, frigives natriumioner. Disse ioner undertrykker bitterheden i fx kaffe og forbedrer kaffesmagen. Det viser en undersøgelse.
Foruden den kemiske forklaring, har salt længe været kendt som smagsfremhæver i køkkenet. Vi salter vores mad og desserter for at opnå velsmag, hvilket understreger, at salt har egenskaber, der sandsynligvis også kan gøre din kaffe blid og medgørlig.
Der skal selvfølgelig ikke flere skefulde salt i din kaffe, men derimod kun en meget lille knivspids – mere skal der ikke til, før du smager forskel.
Du kan vælge at være på forkant med den bitre smag og tilsætte salt i dine malede bønner, inden du tænder for kaffemaskinen, eller du kan drysse salt direkte i koppen med den varme kaffe, hvis skaden er sket.
Som nævnt tidligere anbefaler vi, at du brygger din kaffe, som der står på dine kaffebønners pakke og er opmærksom på de faktorer, der kan spille en rolle i kaffens bitterhed. Det giver dig altid det bedste resultat, og så er der ingen grund til at drysse med unødige mængder salt.
... når det er sagt, er det selvfølgelig godt at vide, at der altså findes en plan-B, hvis kaffen alligevel er alt for bitter til din smag.
Kilder: Forbrugerrådet Tænk // Serious Eats // The Kitchn // The Independent // Vinepair // Quartz