Derfor skal du holde dit køleskab rent

07. marts, 2018

Køleskabet er uundværligt – og netop derfor er det vigtigt, at du holder det rent. Læs med her og bliv klogere på, hvilken betydning det har at rengøre og vedligeholde sit køleskab


Spar på el-regningen


Der er mange fordele ved et rent køleskab. Først og fremmest vil vi naturligvis gerne undgå bakterier, der hvor vi opbevarer vores madvarer. Men med et rent køleskab, der ikke indeholder store mængder af gamle madvarer og snavs, sparer du faktisk også energi, og dermed bliver din el-regning mindre. Det kræver nemlig langt mere strøm, når køleskabet også skal holde dine gamle madrester og bløde grøntsager i live.

En støvklud kan altså gøre din el-regning mindre. Det er ikke kun indvendigt, du skal svinge med kluden - den skal også have en tur udvendigt. På bagsiden af køleskabet sidder ribberne. Ribberne hjælper på nedkølingen af luften i køleskabet, og er disse støvede til, kommer kondensatoren på overarbejde. Er ribberne derimod rengjorte, bruger køleskabet op til 20 procent mindre strøm. 


Forlæng levetiden på dit køleskab

Et køleskab er en dyr affære. Ikke kun på elregningen, men også hvis du skal investere i et nyt. Det er derfor en god idé at holde køleskabet ved lige og dermed forlænge dets levetid.

Rene ribber sørger ikke kun for, at din el-regning bliver mindre, men mindsker også slid på kondensatoren. Tør derfor dine ribber af på bagsiden af køleskabet mindst en gang om året. 

Sørg også for at listen omkring køleskabsdøren er tæt. Sæt et stykke papir i klemme i listen, og afprøv om papiret sidder fast. Kan du nemt trække papiret ud, slutter din liste ikke tæt nok. Dermed skal køleskabet køle mere, hvilket fremmer unødigt slid. 

Frem med spand og vand

Selvfølgelig er rengøringen også en vigtig del af vedligeholdelsen af dit køleskab. Smør ærmerne op og find spanden frem. Hæld varmt vand og opvaskemiddel heri, og du er klar til den store rengøring af dit køleskab.

Da dit køleskab skal stå åbent, er det en stor fordel, at du slukker for strømmen. Tøm det for madvarer og læg eventuelt kød og mælkeprodukter i en køletaske med køleelementer,  da de ikke har godt af at stå ude ved stuetemperatur.

Vask skabet indvendigt og udvendigt med det varme vand med opvaskemiddel. Tør efter med koldt vand.

Brug en vatpind til at rense afløbshullet bagerst i køleskabet under køleelementet. Er hullet stoppet bør du fjerne madrester og lignende, så vandet igen kan løbe fra.

Når du har klaret rengøringen, lukker du køleskabslågen, og venter på, at hylderne er tørre. Så snart de er tørre, kan du tænde for strømmen igen og fylde køleskabet med dine madvarer.

Kilder: Forbrugerrådet Tænk // Samvirke