Derfor skal der natron på dit kød, inden du steger det

07. January, 2019

Saftig kylling, møre bøffer eller en lækker kotelet fyldt med saft og smag – så langt fra et stykke kedeligt viskelæder som muligt. Vi kan vist alle skrive under på, at skal der kød på tallerkenen, så skal det være mørt og lækkert, ikke tørt og sejt som læder. Men hvordan opnår man så dét der perfekte, møre resultat? Det har vi fundet et lille og super simpelt trick til – som virker hver gang!

Tricket er natriumbicarbonat

Det lyder måske skræmmende, men det er det faktisk slet ikke. Bag navnet gemmer der sig nemlig en ingrediens, som de fleste af os har stående i køkkenskabet allerede. Natriumbicarbonat er nemlig et andet navn for natron. Natron er en ingrediens, som vi normalt forbinder med bagværk, da det typisk bruges som hævemiddel, men hvis du vil have lækkert mørt kød, kan du godt begynde at bruge det sammen med kød også!

En kemisk process

Nu spørger du måske dig selv, hvordan virker det? Det er der en simpel kemisk forklaring på. Natron er basisk, og når det tilføres til kød hæves pH-værdien på kødets overflade. Denne ændring er med til at nedbryde proteinbindingerne i kødet, hvilket giver en mere mør struktur. 

Hvordan skal det gøres? 

Den kemiske process begynder hurtigt og derfor tager det ikke ret lang tid at sikre dig lækkert kød, som smelter på tungen. Skal du have bøffer, behøver du blot at lægge kødet i en skål og derefter drysse kødet med 1/2 tsk. natron pr. 700 gram kød. Lad det stå og trække i 15-20 minutter og skyl derefter kødet med vand for at få natronnet af igen. Det har nemlig en bitter og ubehagelig smag. Derefter skal du bare duppe kødet tørt med et stykke køkkenrulle, og så er det klar til at blive stegt som normalt.

Hvis du ikke har mod på at hælde natron direkte på dit kød, kan du i stedet lave en "marinade" af natron og koldt vand. Der skal bruges 1/2 tsk. pr. 1 liter vand. Mariner dit kød i marinaden i 15-20 minutter og skyl derefter marinaden af og tør kødet. Så er du klar til at lave lækkert mørt kød.

Kilder: Cook's illustrated // Food hacks