Undgå at forpeste dine glas med glaspest

05. februar, 2018

Kender du også til kalkede og hvide glas? Det kaldes glaspest - og hverken navnet eller synet er særligt appetitligt. Men hvordan kommer vi denne pest til livs? Læs med her

Skinnende glas er et syn, de fleste af os håber på, når vi tænder for opvaskemaskinen. Dog kender mange nok også til skuffelsen og irritationen, når opvaskemaskinen skal tømmes, og glassene ikke skinner, men derimod har fået en hvid belægning og en mælket overflade. Det kaldes glaspest, og som navnet også antyder, er der ikke noget positivt og skinnende over dét.

Men hvordan kommer man den her hvide, knap så appetitlige overflade til livs?

Sænk temperaturen og åben lågen

Glaspest er faktisk kiselsyre, som kommer fra selve glasmassen, og som opstår ved høje temperaturer. Du bør derfor sørge for, at programmet på din opvaskemaskine ikke har en højere temperatur end 55 grader.

Når du bruger din opvaskemaskine, bør du åbne lågen straks efter sidste skyl, da fugten under tørringen ikke er god for dine glas. Åbner du lågen, har fugten mulighed for at slippe ud, og du mindsker derfor risikoen for knap så pæne glas. Når du åbner lågen til din opvaskemaskine, skal du huske at sørge for, at der kan luftes ud i rummet, så der ikke opstår for høj luftfugtighed og i sidste ende en risiko for skimmelsvamp.
Hvis du vil være på den helt sikre side, er det altid bedst at tørre glassene af i hånden.


Husk: Fine krystalglas skal altid vaskes op i hånden.

Når skaden er sket

… og dine glas har fået en knap så pæn overflade, er det ikke nødvendigvis glaspest. Det kan højst sandsynligt også være rester fra sæbe eller kalk fra vaskevandet. Er det tilfældet, skal du have fat i eddikesyre, varmt vand og et par gummihandsker. Handskerne er til dig selv, men blandingen af eddikesyre og det varme vand er til dine glas. Målestoksforholdet er to dl. eddikesyre til en liter vand.

Lad glassene ligge i den varme vandblanding og trække, og er det kalk eller sæberester, der er skyld i den grimme overflade på dine glas, vil du nu tydeligt kunne se en forskel. Er det derimod glaspest, der er tale om, vil behandlingen ikke hjælpe, da overfladen er for ætset.

Tag derfor vores råd til dig, og kom på den måde lettere glaspest til livs, så du undgår en overflade, der ikke kan reddes, men derimod er klar til at dække bordet med smukke glas.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk