4 tips til perfekt kogte kartofler

Tag dig aldrig igen til takke med udkogte, vandede eller melede kartofler. Klog kartoffelkogning har fire elementer, og dem får du en forklaring på her

Perfekt mørhed og et fast bid kan blive en realitet hver eneste gang, du koger kartofler, hvis du følger disse enkle tommelfingerregler.

Op i salt

For at trække masser af smag frem i kartoflerne, må du ty til saltskålen. Vandet skal ifølge Claus Meyer smage af havvand, så den skal ikke have for lidt.

Ned i kogetid

Når vandet når kogepunktet, lader du kartoflerne koge i op til ti minutter afhængigt af deres størrelse; de helt små skal ikke have mere end fem minutter, og de store ikke over ti. Hvis kartoflerne har meget forskellige størrelser, kan du eventuelt skære de største over.

Lad dem trække

Når du har overholdt kogetiden, slukkes blusset, og kartoflerne trækker videre i vandet, indtil de er møre. Det tjekker du ved at stikke i de små guldbasser med spidsen af en kniv, som skal kunne glide nemt ud af kartoflen igen, før den er klar. Bonus: Du sparer energi ved at slukke kogepladen tidligt!

Kend kartoffeltypen

Tidlige sorter som Hamlet, Asparges, Agata og Berber har mindre tendens til at koge ud end sorterne King Edvard, Æggeblomme og Ukama. Så hvis de kogte kartofler skal spises, som de er, er det en fordel at vælge de tidlige sorter, mens mange af de sene egner sig rigtig godt til mos og simreretter.

Kilder: Claus Meyer, Almanak // Samvirke // Berlingske