Undgå disse 4 fejl, når du laver hakkebøffer

19. september, 2018

Bliver din hakkebøf tør, eller falder den fra hinanden, lige som du skal til at spise den?

Læs med her, og bliv klogere på, hvilke 4 fejl du skal undgå, hvis du vil have en sprød hakkebøf med et saftigt indre på tallerkenen.

Pres luften ud af kødet 

Kødet skal æltes, så det hænger sammen.

Form hver klump kød til en lille rund bold og kast bolden fra hånd til hånd 3-4 gange så noget af luften presses ud. Pas på med at gøre det for meget, da kødet ikke må blive overæltet. Bliver kødet overæltet, presses al luft ud, og bøfferne ender tunge og kompakte.

Det handler derfor om at finde den gyldne mellemvej. 

Når dine små bolde af fars har en tilpas konsistens, er den klar til at blive formet til hakkebøffer.

Undgå hakkebøffer ude af form

De skal hverken være for store eller for små – og de skal heller ikke være for runde. Som huskeregel skal du bruge ca. 100 gram kød til hver bøf. Så er du sikker på, at bøfferne ikke bliver for store og dermed svære at få stegt færdige, uden at de brænder på.

Når du skal forme bøfferne, skal de være så flade som muligt, så de ikke trækker sig sammen under stegningen og dermed bliver til runde hakkebolde.

Saml bøfferne godt og form kanterne med en kniv til de er glatte og sammenhængende og holder på saften i bøfferne.

Tip fra mormor: Det er et gammel husmodertrick at trykke midten af bøfferne fladere med sin tommelfinger for at holde på formen.

Spar ikke på fedtet 

... hverken på stegepanden eller i kødet.

Du risikerer let, at bøfferne bliver tørre, når kødet er magert. Brug derfor kød med 8-14% fedt eller kød med op til 22% fedt. 

Steg dine hakkebøffer i olie på en varm stegepande. Det er vigtigt, at det syder, når du lægger hakkebøfferne på panden, og at panden ikke mister varme i løbet af stegningen. Når du har lagt to bøffer på panden så vent med de næste to, til panden igen har fået varmen. Så er du sikker på, at dine bøffer ikke koger i saften, men derimod steger sig til en sprød skorpe. 

Det gyldne tip: Når bøfferne er ved at være færdige, kan du tilsætte lidt smør på panden. Når smørret karamelliserer, giver det en skøn nøddeagtig smag til hakkebøfferne. 

Steg hverken for kort eller for længe

Danish Meat Institute anbefaler, at hakkebøffens kernetemperatur er på omkring 63 grader og bliver holdt på det niveau i 12 minutter.

Sådan gør du

Brug et stegetermometer når du steger dine hakkebøffer. Når temperaturen inde i bøffen er på 63 grader, slukker du for komfuret, så panden ikke bliver varmere.

Lad bøffen ligge på panden i 12 minutter. På den måde holder bøffen på temperatuen, og den er efterfølgende rosa og sikker at spise. 

... og glem ikke den gode smag

Smagen er vigtig, og her er det heldigvis kun fantasien, der sætter grænser. Salt og peber skal der selvfølgelig krydres godt med, men prøv også at tilsætte lidt sennep i farsen. Det giver styrke og syre til den fede smag. Du kan også udfordre den klassiske opskrift med peberrod, hvidløg eller spidskommen.  

Er sæsonen til det, smager det også skønt med friskhakket ramsløg i farsen. 

Kilder: Samvirke // Politiken // Thomas Rode