Sådan laver du en saftig andesteg

Du har sikkert hørt utallige af gode husmandsråd, når det kommer til at lave den famøse andesteg, men hvordan var det nu lige, de lød? Bare rolig! Vi har gjort det overskueligt for dig


Andestegen er en af julebordets vigtigste gæster, der skal tages hånd om og bydes velkommen. Men netop denne gæst, der gerne skal være både sprød og saftig, kan for mange give nervøse trækninger og mareridt om natten. Men du kan godt ånde lettet op - vi har enkle tips, der gør vejen til den perfekte andesteg nemmere for dig. 

Det er både det indre og ydre, der tæller


Står du med en andesteg foran dig for første gang, kan den virke en anelse uoverskuelig og farlig, men husk nu på: Den bider ikke. 
Sørg for at rense anden godt og grundigt både udvendigt og indvendigt for indmad og andre urenheder. Husk at gemme indmaden til din sovs så også den bliver en succes juleaften.
Tag et stykke køkkenrulle og tør anden af både indvendigt og udvendigt, inden du når til punktet, hvor du skal krydre. 

Husk det salte, det syrlige og det søde

Andestegen kræver, at du er flittig med saltet. Gnid din and med havsalt både indvendigt og udvendigt. Der skal ofte mere salt til, end du tror. Du må også gerne give den en tur med pebberkværnet. Lad derefter gerne stegen trække i en times tid ved køkkentemperatur, så krydderierne får lov til at trække ind. 
Nu skal din and fyldes med det syrlige og det søde. Skær æbler i grove tern og bland ternene med svesker, timian, lidt eddike, salt og peber – og fyld så godt op. Det er vigtigt, at anden er propfyldt, da det er med til at holde på saften, og derved forhindrer udtørring. Luk til med kødnåle og du er et skridt tættere på en saftig andesteg, du med stolthed kan servere. 

En snorlige steg

Vi kan ikke komme udenom, at en perfekt andesteg både er sprød og saftig. Tænderne må gerne rende i vand om middagsbordet, når stegen gør sin entré. Hvis du binder andestegens lår sammen op omkring brystet med en kødsnor, holdes brystkødet saftigt, og du undgår, at det tynde stykke bliver tørt under turen i ovnen. 

Når det er tid til at stege anden, så steg den på en rist over et ildfastfad eller en bradepande i ovnen, hvori du også lægger andens indmad. På den måde gemmer du al det smagfulde fedtstof, der løber fra anden, og som senere sikrer dig en smagfuld sovs, som jo er stegens "plus one" til julefesten.

Med disse gode råd er der vidst ikke meget andet tilbage end at byde andestegen velkommen og lade det kime til julefest.

Er du mere til flæskesteg om julebordet? Fortvivl ej! Vi har selvfølgelig også gode tips til, hvordan du sikrer dig sprøde svær på stegen. 

Kilder: Samvirke // Claus Meyer, Almanak