Er din mad blevet for sur? Så kan denne hverdagsingrediens redde dig

14. januar, 2019

Vidste du at du har en ingrediens i dit køkkenskab, som er et rent mirakelmiddel, hvis din mad er blevet sur som en citron? Og nej, det er ikke sukker, vi taler om! Læs med og lær, hvordan du får balanceret smagen i dine sure retter – helt uden at tilsætte sukker

Hvorfor bliver maden sur?

Har du også prøvet at kæmpe med en tomatsovs, som var blevet lidt for syrlig til din smag? Den nemme måde at fikse problemet på, er ved at tilsætte sukker. Dette har dog den uheldige bivirkning, at det kan ødelægge smagsbalancen i retten. At tilsætte sukker gør nemlig ikke noget ved selve problemet i retten, hvis den er blevet for sur.

For at forklare hvad der gør din mad sur, er det nødvendigt at kigge på pH-skalaen. pH-skalaen er en skala fra 0 til 14, som bruges til at beskrive surhedsgraden for en opløsning.

En neutral pH-værdi er 7. Hvis en opløsnings pH-værdi er højere end 7, er det en base og hvis værdien er lavere end 7, er det en syre. Grunden til at din mad er for sur skyldes altså, at den har en for lav pH-værdi. Ingredienser såsom citronsaft og eddike har en pH-værdi på ca. 2. Hvis du tilsætter for meget af disse ingredienser, vil du altså nedsætte pH-værdien i din mad, og den vil derfor blive sur.

Natron er løsningen

Hvad gør du så, når du har været lidt for gavmild med citronsaften eller hvidvinseddiken i din pastasovs? Du skal bruge noget, som kan være med til at stabilisere pH-værdien i din ret. Heldigvis for dig er den perfekte ingrediens til dette formål noget, som du sandsynligvis har stående i dit køkkenskab: Natron!

Natron har en pH-værdi på ca. 9 og er derfor en base, som hjælper med at forhøje pH-værdien i retten, hvilket er med til at neutralisere syren i retten. 

Hvordan skal det gøres?

Vi ved altså, at natron kan neutralisere syren i din ret, men hvordan skal det gøres? Du behøver kun at bruge en lille smule natron til at stabilisere smagen, hvis din ret er blevet for sur.

Det er vigtigt, at der ikke bruges for meget, da det i stedet vil give en bitter og ubehagelig smag i din ret. Så husk at være forsigtig, når du tilsætter din natron.

Du skal ikke være urolig, hvis din ret begynder at skumme en smule efter, at du har tilsat natronen, da det blot er en kemisk reaktion mellem natronen og syren i retten. 

Fun fact

Vidste du, at pH-skalaen blev opfundet af en dansker? Nærmere bestemt kemikeren Søren P. L. Sørensen, som på daværende tidspunkt var leder af Carlsberg laboratoriet. Han opfandt skalaen, da han ønskede et præcist værktøj til at måle surhedsgraden i øllen og på den måde skabe en mere standardiseret produktion, som gav et ensartet resultat hver gang. 

Vi håber, du har mod på at give dette tip en chance, hvis du skulle være så uheldig, at din mad bliver alt for sur.