"Kaffe eller te?"
Man føler næsten, man skal vælge hold, når man, selvfølgelig af høflighed, bliver spurgt, om man foretrækker en opkvikkende kop kaffe eller en velsmagende kop te.
Men det er da også en slags opdeling af os alle, om vi foretrækker kaffe eller te. Og det er højst sandsynligt smagen, vi bruger som argumentation for det ene eller det andet valg.
Dog viser forskning, at vi måske også kan bruge vores gener som argument, når vi taler for den ene eller den anden kop.
Læs med her, og bliv klogere på, hvorfor du er på kaffe- eller teholdet.
Er du på kaffeholdet? I så fald, er du i hvert fald ikke alene.
Vi danskere drikker nemlig i gennemsnittet 3-4 kopper kaffe om dagen, hvilket giver os en velfortjent fjerdeplads på listen over de mest kaffedrikkende nationer i verden.
Kaffe er da også kilde til mange herligheder. Foruden at være en smagfuld (og trofast) opkvikker om morgenen, når vi har aller mest brug for den, kan du sågar også bruge kafferesterne i din skønhedsrutine eller som effektiv lugtfjerner.
Læs mere her: 5 overraskende ting, kaffe også kan bruges til.
Endnu mere begejstret er vi dog for, at nyere studier tyder, i følge blandt andre Sundhedsstyrelsen, på, at et moderat indtag af kaffe nedsætter dødeligheden for både mænd og kvinder. Samtidig slår Sundhedsstyrelsen fast, at der ingen beviser er for, at kaffe har en negativ indvirkning på længden af vores liv - hverken for mænd eller kvinder.
Der er altså brugbare og gode argumenter at hente for kaffeholdet, når de skal overbevise om, hvorvidt der skal kaffe eller te i koppen.
Der er noget afslappende over en kop te, der spreder varme til hver en celle i kroppen.
Foruden ro og varme tyder mange undersøgelser og udtalelser også på, at te bidrager med vigtige næringsstoffer og antioxidanter, der gavner kroppen.
Undersøgelser viser, at te og dets positive egenskaber er særligt gode for hjertet.
Argumenterne for teholdet er altså også i orden.
Der er dog helt andre argumenter, der også kan bruges, når vi skal argumentere for valget af kaffe- eller tehold.
... et nyt studie viser nemlig, at vores præferencer for kaffe eller te, muligvis skyldes vores gener. Det skriver The Guardian ud fra en undersøgelse gennemført af det amerikanske Northwestern University og australske QIMR Berghofer Medical Research Institute.
Ifølge the Guardian er det vores genetiske bestemmelse for, hvordan vi hver især smager bitterhed, der afgør, om vi er på kaffe- eller teholdet.
Der er særligt tre genvariatoner, som forskerne kobler til, hvor stærkt vi smager bitterhed af forskellige stoffer:
Foruden ovenstående observationer har forskerne også set nærmere på data fra hundrede tusinde personer i aldersgruppen 37-73 år.
Data, der indeholdte både genetisk information samt information om hver enkel persons indtag af væske i løbet af dagen.
Sammenligningen af de forskellige data viste et mønster.
Selvom det kan virke indviklet med genetik og komplicerede stoffer, er mønsteret i sammenligningen af dataen til at overskue.
Det hængte nemlig sådan sammen, at folk, der smagte meget bitterhed i koffein, drak mere kaffe. Folk, der oplevede kinin og propylthiouracil som meget bittert, drak mindre kaffe.
Forskerne bag undersøgelsen har regnet lidt på det og er kommet frem til følgende:
Hvis man oplever koffein som meget bittert, stiger sandsynligheden for, at man drikker mere end 4 kopper kaffe om dagen med 20 procent.
Forskernes undersøgelse viser altså et tydeligt mønster mellem genetik og drikkevaner.
Som det ofte er med sådan nogle undersøgelser, er der et men, og det er ikke en undtagelse i denne undersøgelse.
For selvom mønsteret er tydeligt, og giver både kaffe- og tedrikkere et billede af, hvorfor de foretrækker den ene kop fremfor den anden, er der altså begrænsninger i undersøgelsen, man skal være opmærksom på.
Fx bygger dataen om deltagernes drikkevaner på svar og indberetninger fra de enkelte deltagere selv, hvilket kan gøre resultaterne usikre.
Begrænsninger eller ej, resultatet og mønsteret i undersøgelsen er sjovt, og giver os endnu et godt argument til valg af hold. Og helt sikkert også en god snak over en kop kaffe – eller te.
Kilde: Videnskab.dk // The Guardian