Disse 3 fejl resulterer i en tør og kedelig chokoladekage

22. marts, 2020

En chokoladekage skal være svampet, saftig og fuld af god smag. Og lige netop sådan en chokoladekage er du sikret, hvis du læser med her, hvor vi guider dig udenom 3 hyppige fejl, der er skyld i, at dit bagværk går i kage. 

Vi serverer selvfølgelig også de lækreste choko-opskrifter. Om du er til den med salt og karamel, den med kokos- og kaffeglasur eller den med knasende nødder i midten, så finder du med garanti din favorit her på siden. 

Så smøg ærmerne op: Der står chokoladekage på menuen! 

Verdens bedste chokoladekage

... okay. Verdens bedste chokoladekage er måske mere en subjektiv afgørelse. Det kommer nok an på hvilken smag og variant af chokoladekage, du foretrækker. Men alligevel. Vi er sikre på, at du er meget tættere på verdens bedste resultat, hvis du følger med her, hvor vi giver dig et overblik over hvilke fejl, du skal bevæge dig udenom, når du står med hænderne i dejen i køkkenet. 


1. For meget mel i dejen 

For meget mel i dejen giver et tungt og kedeligt resultat. Konsistensen på kagen bliver mere smuldrende end svampet. Og det er der ikke meget ved. 

Du skal derfor være opmærksom, når du tilsætter mel i skålen. Selvom din opskrift er nøjagtig, og du egentlig helst bare vil følge den for at være på den sikre side, er du langt bedre stillet, hvis du stille og roligt tilsætter mel. Lidt efter lidt. Rør undervejs og fornem konsistensen på dejen i skålen. Din dej skal være luftig, blød og smidig. Så er den god. 

... også hvis du, ifølge opskriften, stadig mangler at tilsætte 50 gram. 

Psstt: Når du tilsætter melet, er det en god idé at røre forsigtigt. Faktisk skal du nærmere vende melet i dejen med en ske fremfor at piske (med mindre der i opskriften står du skal piske). Pisker du, aktiverer du nemlig glutenen i melet, og du risikerer en kompakt og kedelig kage. 


2. For lang tid i ovnen 

En af de hyppigste årsager til, at kager bliver tørre, er, at de får for lang tid i ovnen. 

En kage, der har fået for lang tid i ovnen er tør og kedelig. Og så risikerer den også at falde sammen, hvilket gør kagen til en flad fornøjelse. 

Selvom du nøje følger opskriftens anvisninger, kan din kage risikere at få for lang tid i ovnen. Der er nemlig forskel på ovne og hvordan de varmer. Derfor er det en god idé at holde øje med din kage undervejs. Brug en gaffel til at stikke i kagen for at tjekke, om den har fået nok. Slipper gaflen kagen nemt, og kommer der ikke dejrester med op, så er den færdig. Også selvom opskriften siger, at den skal have 10 minutter mere. 

Hvis du kan se, at kagens kanter og overflade er meget mørk, men kagens indre endnu ikke er færdigbagt, kan du prøve at skrue ned for varmen eller placere bradepanden eller risten, kageformen står på, længere nede i ovnen. På den måde undgår du også, at kagen sprækker og overfladen bliver ujævn.  

Du gør altså klogt i igen at bruge dine sanser og sunde fornuft. Så får du det bedste resultat. 

3. For stor bageform eller bradepande 

Når du bager chokoladekage, skal du også være opmærksom på, at den kageform, du bruger, ikke er for stor i forhold til mængden af kagedej.

Bruger du en for stor bageform, vil kagen ofte blive for tynd. Det vil medvirke, at kagen bliver bagt færdig lang tid før forventet.

Sker dette, vil kagen have en tendens til at smuldre, når man skal have den ud af bageformen eller bradepanden. Sørg derfor altid for at bruge en bageform i den rette størrelse.

Hvis bageformen er for lille, vil det også have andre kedelige konsekvenser, for eksempel at dejen løber ud over kanten, eller at kagen får en uønsket form.

Verdens bedste chokoladekage-opskrifter 

Det med verdens bedste chokoladekage var en subjektiv afgørelse. Men vi er sikre på, at vi har verdens bedste chokoladekage-opskrifter. 

Vi har nemlig opskrifter til hver en smag. Både de klassiske, men også dem med et twist. 
Alle vores favorit chokoladekager er samlet her i vores store tema, der er dedikeret til vores yndlingskage: Chokoladekagen


Du har nu styr på de gode råd og opskriften. Nu er det bare med at komme i gang. Så er der snart serveret svampet og helt perfekt chokoladekage!