Sådan fejrer de påske i andre lande

14. februar, 2018

I Danmark starter fejringen af påske ofte med et gækkebrev, der sendes afsted af en chokoladetrængende afsender, hvis navn står med prikker. Påsken afsluttes med en dag i selskab med sine kære, hvor maden danner rammerne om hyggeligt samvær. Men hvilken mad danner rammerne om samværet i andre lande?

Frohe Ostern!

I Danmark er vi rige på påsketraditioner, men en af vores gæster under højtiden, den berømte påskehare, kan vi ikke prale af er af danskafstamning. Derimod er haren hoppet over grænsen fra Tyskland. I Tyskland har haren også tradition for at gemme farverige æg, der skal findes frem af både børn og barnlige sjæle. 

Som ved så mange andre højtider er der også opstået kulinariske traditioner i forbindelse med påsken, også i Tyskland. I Tyskland bager man noget, der kaldes påskebrød. Brødet er et sødt et af slagsen, men som varierer i opskriften alt efter hvilken del af Tyskland, man befinder sig i. Langfredag spiser man typisk fisk og 1. påskedag står menuen på lam. 

Tærte der smager af Italien

Selvom vi forbinder sprød pizza, cremede pastaretter og lækker lasagne med Italien, er det altså tærte, der bliver serveret i forbindelse med påsken i støvlelandet. Tærtens fyld varierer, men den klassiske af slagsen består af skønne italienske råvarer som parmaskinke, ricotta, parmesan og oregano. Selvom der ikke er meget sprød pizza eller cremet carbonara over dén servering, kan vi næsten ikke lade være med at drømme os til en tærte, der alligevel emmer af smagen af Italien!

Græsk påskebrød

Der er heller ikke meget tzatziki eller feta over det brød, der er en del af påskens traditioner i Grækenland. Brødet hedder tsoureki på græsk, og er traditionelt flettet fint og appetitligt. Brødet er derfor både sødt i smag, med skønne ingredienser som mandler, appelsin, kanel og vanilje, og udseende.

Ingen mænd i køkkenet i Polen

I Polen bliver der også serveret påskebrød som en del af den store påskemiddag. Og den påskemiddag kommer de polske mænd nemt udenom. Et gammelt sagn lyder nemlig, at hvis husets herre hjælper med at bage brødet, vil hans skæg blive gråt, og dejen vil mislykkes. Om dét er en gammel (men god) undskyldning fra en polsk mand, der helst ikke vil indtræde køkkenet, vides dog ikke ... 

Traditionerne er mange, men fælles er den hyggelige atmosfære, vi alle samles om, og som hurtigt kan opstøves, hvad end du befinder dig i Italien, Grækeland, Polen eller Danmark. 

Kilder: Kristendom.dk // BBC.co.uk // Den Tyske Ambassade