De bedste oste til tapasbordet
Der er ikke noget hyggeligere end at samle venner og familie om et overdådigt tapasbord.
Et sådan tapasbord har selvfølgelig flere lækre oste at byde på, men når hylderne i supermarkedet bugner af mange forskellige oste, både de bløde og de faste, kan det være svært at overskue hvilke af slagsen, der lever op til tapas-forventningerne.
Men bare rolig: Vi kommer dig til undsætning med vores overblik over de absolut bedste oste, der fuldender dit tapasbord.
Så kan du godt invitere gæster over til en hyggelig aften!
Det skal du gå efter
På det perfekte tapasbord skal der være forskellige oste at vælge mellem. Det giver dine gæster mulighed for at afprøve forskellige, lækre sammensætninger – så går der hurtigt flere timer med at nippe til små, delikate hapsere. Tag derfor udgangspunkt i at dine oste har forskellige:
- Smage
- Farver
- Konsistenser
Gå efter fire forskellige varianter. Så er du sikker på, at der er nok, og at udvalget er spændende og varierende.
Disse oste skal du vælge
Gå efter en fast ost, en blød brie, en pikant blåskimmelost og en special ost, der måske udfordrer (og overrasker) et par af gæsterne.
- En fast favorit
Når det kommer til fast ost på tapasbordet, har vi en særlig favorit: Den ekstra modnet Vesterhavsost fra Thise Mejeri. Osten er særligt udvalgt af Ostemesteren til at lagre videre, til den er minimum et år gammel. Resultatet er en ost med tydelige proteinkrystaller og med en dyb og rig smag.
Osten gør det fantastisk som alsidig spiller, der passer til salte og krydrede pølser, men også til milde skinker.
Du kan købe Vesterhavsosten fra Thise i Coop's butikker.
- En blød brie
En cremet brie smager bare godt med sin aromatiske og milde smag. Specielt på et lækkert stykke brød. Brie modner med alderen og får i løbet af tiden endnu mere smag. Kan du lide brieoste, der smager af meget, er et godt tip derfor at vælge den brie, der er tættest på holdbarhedsdatoen, da den så har fået lov til at modne lidt længere.
- Blåskimmelost
Når du handler ind til tapasbordet, må du ikke gå udenom blåskimmelosten. Den smager himmelsk smurt ud på et godt stykke brød.
Endnu bedre smager den, hvis du serverer den sammen med lidt sødt fx disse lækre, hjemmesyltede nødder.
Vi er særligt vilde med Thises økologiske blåskimmelost med en pikant smag, der dog ikke bliver for kraftig. Køb den i Coop's butikker.
- Den særlige på bordet
Tapasbordet giver anledning til at gå på opdagelse i de mange forskellige oste, der findes.
Prøv fx en god gedeost, der i selskab med honning, æble og lidt frisk timian fuldender tapasbordet og giver dig både lidt af det søde, sure og salte. Opskriften på netop den sammensætning får du her.
Med denne kombination af oste er kravet om forskellige konsistenser, farver og smage indfriet. Så skal der anrettes og serveres!
Uundværlige tips til anretning og servering
Det går ikke, at du gør dig umage med at købe de bedste oste, men fejler, når du skal til at anrette og servere. Derfor får du selvfølgelig også en portion gode tips til dine oste:
- Ud af køleskabet
Tag alle ostene ud af køleskabet en time inden servering. Du får nemlig flere smagsnuancer frem i ostene, hvis de er blevet tempereret, inden de kommer på bordet. Pak dem dog først ud af emballagen i sidste øjeblik eller lad dem temperere på køkkenbordet under et hårdt oprevet viskestykke. Så undgår du, at overfladen bliver tør.
- Servér hvidvin til din ost
Ost og rødvin hænger uløseligt sammen. Skulle man tro. For i virkeligheden passer mange oste bedre til hvidvinens lavere indhold af garvesyre. Især de lidt federe og cremede oste har det bedst i selskab med hvidvin.
- Beregn mængden
Undgå at servere for lidt eller for meget ost ved at beregne mængden rigtigt. Beregn 200 gram til hver hvis du serverer ost som en del af tapasbordet, hvor der også er tilbehør, brød og andre lækre småretter.
Går du all-in på ost og vælger at skære ned på de andre retter, bør du beregne 250 gram ost pr. person.
- Pak resterne godt ind
Står du alligevel tilbage med rester af ost, skal de selvfølgelig gemmes, så du kan nyde godt af dem dagene efter. Pak ostene ind i originalemballagen inden du lægger dem på køl. Så beskytter du dem bedst. Som alternativ kan du bruge madpapir lagt ind i sølvpapir.
- Udnyt resternes potentiale
Blåskimmelost giver god smag i en sovs eller gryderet, ligesom et stykke brie kan gøre din suppe ekstra cremet. Udnyt derfor dine resters potentiale i nye, smagfulde retter.
De skønneste tapasretter fra hele verden
Når ostene er på plads, skal du have styr på, hvad der ellers skal pryde bordet – og det hjælper vi dig selvfølgelig også med. Vi har samlet de bedste opskrifter på tapas fra hele verden, der sender dine og gæsternes smagsløg på en kulinarisk rejse til syden.
Se her: De bedste tapasretter fra hele verden.
Kilder: Arla Unika // Dr.dk // President.dk