Hvad er forskellen på brune og hvide æg?

20. juli, 2017

Brune æg er fra brune høns, hvide æg er fra hvide høns. Eller hvordan er det nu, det er? Læs med her, hvor vi pirker til de klassiske forklaringer på forskellen mellem brune og hvide æg

Når du skal tjekke æggene i æggebakken nede i supermarkedet, har du sikkert også oplevet, at de nogle gange er hvide, andre gange brune. Det er lidt hip som hap. Her på redaktionen må vi indrømme, at vi foretrækker de brune æg - for det må da være ligesom med brød, sukker og ris: Det brune er sundere end det hvide. Ikke? 

Hvis du ligesom os har fået en idé om, at de brune æg er sundere end de hvide, må vi desværre skuffe dig: Farven på ægget har intet at gøre med, hvor sundt eller smagfuldt det er. 

 

Det hele handler om hønen

Hønen kommer faktisk før ægget – i hvert fald når det handler om farven på ægget. Hvilken farve ægget får afhænger nemlig helt og holdent af, hvilken race, hønen der lægger det, har. Men er det mon så simpelt, at hvide høns lægger hvide æg og brune høns lægger brune æg? Heller ikke. 

Dog forholder det sig sådan, at de fleste hvide høns lægger hvide æg, og de fleste brune høns lægger brune æg – men det betyder altså ikke, at den hvide høne ikke kan lægge et brunt æg: ”Nogle hvide høns kan faktisk godt lægge brune æg. Eller grønne eller blå for den sags skyld. De farverige ser vi desværre ikke i butikkerne, men hjemme i hobbyhønsegården er det ikke helt usædvanligt at se en Grünlægger, der lægger grønne æg eller måske en sydamerikansk race, Araucana, der lægger blå æg,” fortæller Lars Sonne-Hansen, forstander på Suhrs Højskole og underviser i faget Gastro, til Samvirke.dk. 

Du er, hvad du spiser – og det gælder også for høns

Kvalitet og smag af ægget afhænger ikke af farven på æggeskallen, men af hvad hønen får indenbords. Får den foder af høj kvalitet, vil det kunne smages i ægget – og altså også i din æggemad og omelet.

Hvad skal du så gøre, hvis du vil sikre dig de æg, der smager bedst? Du kan selvfølgelig begynde at holde høns i baghaven selv, så du på den måde står 100 procent inde for, hvad dine høns sætter til livs. Er det alligevel et skridt for langt i jagten på velsmagende æggemadder, kan du købe dine æg i en gårdbutik. De kan heldigvis også købes i flere og flere supermarkeder landet over. 

Kilder: Samvirke.dk, Fjerkrae.dk