Begår du også denne fejl, når du steger bøffer?

26. august, 2019

Et saftigt og mørt indre, en flot rosarød farve og en brun, næsten karamelliseret stegeskorpe, er det, langt de fleste af os drømmer om, når vi smider bøffer på panden. 

Desværre begår mange af os også den samme lille, men altafgørende fejl, der resulterer i kedelige bøffer. 

Læs med her, og bliv klogere på, hvad du skal være særligt opmærksom på, når der står møre og saftige bøffer på menuen. 

Bøffer skal passes og plejes på panden 

Der er ikke meget, der slår en mør bøf, der næsten smelter på tungen. Og er bøffen i selskab med lækkert tilbehør, ja, så banker vores madglade hjerte altså bare derud af! 

Det er dog ikke helt så lige til at stege bøffer, som man ellers skulle tro: Et par bøffer på panden og så passer de ellers sig selv.

... nej, den går ikke.

Bøfferne skal passes og plejes, krydres og vendes, når de ligger der og steger, nærmest gør sig til, på stegepanden.

Og så skal de have den helt rette temperatur, når du lægger dem på den brandvarme pande. Et særligt og vigtigt trin som mange glemmer i farten. 

Dit kød må ikke være køleskabskoldt kød 

Fejlen, mange begår, opstår allerede ved køleskabet. 

Mange tager nemlig bøfferne direkte fra køleskabet for derefter straks at lægge dem på den varme stegepande – og det er en fejl. Kødet skal have stuetemperatur, når det rammer den varme stegepande. 

Derfor må dit kød ikke være koldt

Hvis bøfferne er kolde, når du lægger dem på stegepanden, risikerer du, at stegepanden mister for meget af sin ellers høje temperatur, så snart kødet rammer overfladen. 

Det resulterer i, at kødet begynder at koge fremfor at stege – og så kan du kigge langt efter den der karamelliserede stegeskorpe, der smager så godt. 

Derudover vil du også opleve, at ydersiden af bøffen tager alt for hurtigt imod varme, hvilket medfører en branket bøf med et råt indre. Du skal derfor stege bøffen længere, hvis du ikke vil have et råt indre, og ydersiden, ja, den bliver desværre bare mere og mere mørk og kedelig. 

Det er derfor langt fra ligemeget, at du lader dine bøffer opnå stuetemperatur, inden du lægger dem på panden. 

Sådan opnår dit kød stuetemperatur

Det tager en time til halvanden for kødet at opnå stuetemperatur.

Læg bøfferne på en tallerken og kom lidt folie om tallerkenen med bøfferne på. Så undgår du små dyr eller andre ubudne gæster i kødet.

Lad tallerkenen stå på køkkenbordet i en times tid. Mærk derefter på bøfferne. Har de opnået stuetemperatur, er de klar til at blive tilberedt på stegepanden.  Er de stadig kølige, lader du dem ligge lidt endnu, til de har opnået rette temperatur. 

Når du steger bøffer, skal du også huske

  • ... at salte bøfferne godt på begge sider, inden du lægger dem på panden. Salt gør nemlig kødet mørt og lækkert. Og så fremhæver det smagen i kødet. Vent med peber til efter stegningen. 

  • ... at panden skal være meget varm, når du lægger dine bøffer på. Samme tip gælder, når du griller bøffer. Grillen skal være brandvarm, når du smider bøfferne herpå. 

  • ... at tilsætte hele hvidløg og friske krydderurter, som fx timian, på stegepanden undervejs under stegningen. Det giver god smag. 

  • ... at bruge et stegetermometer til at holde øje med bøffernes kernetemperatur. På den måde sikrer du dig en bøf, der er stegt nøjagtigt, som du foretrækker. 52 grader giver en medium-rare bøf, mens 56 grader giver en medium bøf med en gennemgående rosa farve.

  • ... at lade bøfferne hvile, når de er stegt færdige på panden. Lad dem hvile på et skærebræt i fem minutters tid. 


Med disse gode huskeregler er du klar til at indtage køkkenet som chefkok og snart servere perfekt stegte bøffer, der lever op til selv de højeste forventninger! 

Kilder: Berlingske // Dr.dk //