Sådan får du det bedste ud af dine rabarber

26. marts, 2018

Det er tid til rabarber! De røde stængler kan bruges til både det salte og sure køkken. Lad os inspirere dig til at byde foråret velkommen med rabarber i din madlavning

Rabarber finder i løbet af foråret vej til de danske køkkener, og spreder både smag og nostalgi. Selvom rabarber lokker, når de med deres flotte farve skyder op af den kolde jord, kan inspirationen til at bruge de røde stængler i madlavningen halte. Lad os inspirere dig med de lækreste opskrifter og et par gode rabarber-råd til køkkenet

En tilflytter fra Asien

Selvom der ikke er noget mere dansk end lun rabarbertærte serveret med flødeskum, er planten en tilflytter fra Asien, hvorfra den blev eksporteret og forsøgt dyrket i England og Italien. Norden og det koldere klima tog godt imod de røde stængler med de grønne blade, og i dag er rabarber herhjemme tegn på forår, og alt godt der hører til. 

Rabarber har to sæsoner om året. Den første sæson falder i maj-juni, mens den anden sæson falder i august-september. 

Man må tage det sure med det søde 

... et ordsprog du med fordel kan bruge som husråd i køkkenet, når rabarberne ligger på bordet. Lige så sure og uspiselige de er rå, lige så fantastisk smager de, når de har fået deres ration af sukker og et opkog eller en tur i ovnen. Den fantastiske smag udnyttes på klassisk vis i tærter, kager og marmelader. Krydr din dessert med kardemomme, kanel, muskat, ingefær eller revet appelsinskal, og du serverer en bid af himlen.   

Når du laver rabarberkompot til din dessert, skal du dog huske på, at rabarber indeholder oxalsyre. En stærk syre som kan opløse metaller som jern. Du bør derfor ikke bruge en jerngryde, når du koger din rabarberkompot, da smagen af jern kan trænge igennem. Du kan med fordel koge dine rabarber i en glasskål i mikroovnen, da oxalsyre ikke vil trænge gennem glas.


Invitér rabarberen på aftensmad

Selvom mange sværger til den søde udgave af rabarber, er den også en delikatesse i det salte køkken. Skift din kompot ud med rellish og brug den som skønt tilbehør til grill, kød og fjerkræ. Rabarber går særlig godt som syrligt indslag til din kylling - hvad end den er grillet, stegt eller kogt. 

Du kan også drage paraleller til rabarberens rødder i Asien, og bruge den i en sprød wok eller som tilbehør til en kinesisk sursød sauce.  

 

Mulighederne er mange med rabarber. De syrlige stængler er gode til desserter, men komplimenterer også aftensmaden. Udnyt rabarberens potentiale og servér mad, der smager af forår og gode minder. 

Kilder: Samvirke // Aarstiderne