Gode tips til hjemmelavet marmelade

09. juli, 2024

Fra jordbærplanten til marmeladeglasset og langt ind i de mørke måneder – sådan bevarer du smagen af de gode danske bær hele vejen

Efter mange måneder med jordomrejsende bær på supermarkedets hylder, vokser de pludselig i baghaven i hobetal, som end ikke overhældt med den fedeste fløde kan nå at blive spist. Hvad gør man så for at få det bedste ud af sin havehøst? Man konserverer. Og her er nogle regler, der er gode at have i baghånden.

Tjek, skyl og skold

Fjern dårlige bær og frugter og skyl dem grundigt, inden de skal ned i gryden. Selvom bakterier eller gærsvampe ikke kan ses med det blotte øje, kan de vokse sig store og stygge nede i den færdige marmelade. Af samme grund skal glas og låg skoldes, inden marmeladen hældes over. Risikoen for ubudne smågæster i marmeladekrukken er mindre, jo længere tid grydens indhold har været oppe og koge, men …

Ned i kogetid, op i smag

... jo længere tid marmeladen koger, des flere af de fine smagsnoter flygter fra gryden. Et godt trick til at skære ned på kogetiden, er at bruge en stor gryde. På den måde får mange af bærrene varme på én gang, og de når hurtigere op på en høj temperatur. En sidegevinst (hvis man er til hele bær i marmeladen) er, at det bevarer bærrenes struktur bedre end i en lille gryde, hvor bærrene ligger i lag og maser hinanden.

Konservér med Cognac

Et godt husmortrick til at rense glas og låg er det smagsneutrale konserveringsmiddel atamon. Men er det så ikke lidt sjovere at ryste glasset med lækker rom, cognac eller andet fra voksenhylden, som både desinficerer og giver dejlig smag? Alkoholen kan også bruges i selve marmeladen for endnu bedre holdbarhed.

Læs også om forskellen mellem syltetøj og marmelade.