De fleste af os kender det. Avocadoens modenhed er svær at forudsige og planlægge efter. Derudover er avocadoen et dyrt bekendtskab.
Når der er tilbud på avocado, er vi mange, der måske køber vi lidt flere, end vi måske kan spise i løbet af et par dage. Og ja, efter et par dage er avocadoerne for modne til at blive spist. Så er det jo lige meget med at handle ind på tilbud…
… men det behøver ikke være lige meget! Du kan nemlig nemt fryse dine avocadoer ned, så du kan bruge dem til bl.a. dressinger, guacamole og smoothies. På den måde redder du pengepungen og undgår madspild.
Vi giver dig fire nemme metoder, du kan fryse din avocado på, så du kan gå tilbudsamok næste gang, der kommer avocado på tilbud!
Det letteste ville være at fryse avocadoerne direkte, når de er blevet skællet, men på den måde risikerer du brune stykker af avocado – og lad os være ærlige: Grøn guacamole er altså bare lækrere at se på end brun guacamole.
Avocadoer indeholder en række kemiske forbindelser, der sammen med oxygen gør, at frugten bliver brun. For at undgå denne kemiske reaktion, kan man gøre forskellige ting - fx dryppe citronsaft på overfladen.
Du skal være opmærksom på, at avocadoer, der har været frosset, ikke er specielt gode at spise i salater eller på rugbrød, da konsistensen godt kan blive lidt klistret. Derfor er frosne avocadoer bedst til bl.a. guacamole.
Tip: Avocadoer kan holde 2-3 måneder i fryseren.
Dette er den nemmeste måde, du kan fryse dine avocadoer på.
Tip: En god tommelfingerregel er, at der skal bruges 2 tsk. citronsaft eller limesaft til en stor avocado eller 1 tsk. saft til en lille avocado, når de fryses.
Tip: Skriv på fryseposerne hvor mange avocadoer der er i og holdbarhed, så du nemt kan tage det rigtige antal avocadoer op til din opskrift – inden de bliver for gamle. Når avocadoerne i posen er spist, kan du hurtigt tørre posen af med en klud, og genbruge posen til en ny portion.
Hvis du vil bruge lidt ekstra tid på avocadoerne, inden de ryger i fryseren, kan du fryse dem i mindre stykker end halve.
Ved at fryse dem i mindre stykker, er der større chance for, at avocadoerne ikke bliver brune i fryseren.
Tip: Frys 2-4 avocadoer i hver pose, så portionerne passer til det, du skal bruge i opskrifterne bagefter.
Tag avocadoerne op dagen før du skal bruge dem, så de kan nå at tø, hvis du skal bruge dem i dressing eller guacamole. Hvis du vil bruge avocadoerne i fx smoothies, kan du tage avocadoerne direkte op ad fryseren og tilsætte dem med de andre ingredienser i blenderen.
Nu hvor du formentlig kommer til at mose dine avocadoer, efter de har været på frost, kan du gøre det i forvejen, og fryse din avocado som puré.
Tip: I stedet for at lægge puréen i en pose, kan du putte det i en isterningbakke, så du nemt kan tage ’terninger’ af avocadopuré op til bl.a. smoothies. Når ’terningerne’ er frosset ind, skal du putte dem over i en frysepose eller anden lufttæt beholder, så du undgår, at avocadoerne bliver brune. Du skal dog være opmærksom på, at isterningebakken godt kan tage farve af avocadoerne.
Hvis du vil have guacamolen klar til brug, kan du lave guacamole af avocadoerne inden du fryser dem.
Tip: Undgå tomater i guacamolen, da tomater kan få en mærkelig tekstur i fryseren, og derfor ødelægge din fantastiske guacamole.
Kilder: Samvirke // Aftenposten.no