Råvarer du kan høste i sommerlandskabet

27. juni, 2018

Jordbær, rabarber og hyldeblomster er velkendte råvarer, vi holder af at høste i sommerhalvåret. Men kender du mon de kulinariske skatte, der gemmer sig i strandsand og skovkant i sommermånederne?

Det danske sommerlandskab bugner af smagfulde urter, blomster og bær, som er helt fantastiske i madlavningen. Dét har flere og flere danske restauranter fået øjnene op for ‒ blandt andre Noma med sit nye nordiske køkken. Hvis du vil gøre René Redzepi, og mange andre danske kokke, kunsten efter, kan du her blive klogere på, hvad du kan høste ved danske strande og skovkanter.

Strandens skatte

Når den danske sommer viser sig fra sin gode side, er der intet bedre end en tur i sommerhus med masser af gode gåture ved stranden. Strandenes sandede jord og det salte havvand giver gode vækstmuligheder for en række skønne, spiselige urter ‒ heriblandt strandarve, salturt og blæretang.

  • Strandarve kaldes også strandens agurk, på grund af sin agurkagtige smag med bitre, letsaltede noter. Strandarven gror i det løse sand, fra de øverste klitter og helt ned til vandkanten. De findes i klynger som lavtvoksende, grønne tæpper.
    Anvendelse: Strandarve kan bruges i alle retter, hvor man ville anvende agurk ‒ eksempelvis i tzatziki, hvor urtens salte smag kommer til sin ret.
  • Salturt er en rød eller grønlig plante på op til 30 cm, der ligner en lille, blød kaktus uden torne. Urten har en salt smag og et lækkert, sprødt bid, der har gjort den populær på mange restauranter. Du kan finde den på marsker og strandenge, der hyppigt oversvømmes med saltvand.
    Anvendelse: Brug salturten sammen med fisk, kartofler, pasta og skaldyr. Den kan også bruges i det søde køkken, hvor du ellers ville bruge havsalt ‒ eksempelvis med karamel eller lakrids.
  • Blæretang har en saltet smag og er rig på umami. Tangen findes på mange danske kyster, hvor den ligger opskyllet i strandkanten. Man bør holde sig fra at spise den opskyllede tang og i stedet høste den levende tang, der findes i det lave vand, hvor den sætter sig fast på muslinger og sten. Blæretangen har et råkost-agtigt bid og de små blærer popper sprødt mellem tænderne.
    Anvendelse: Brug den i salater eller som umami i vegetarretter.

I skovbund og by

Der findes også skønne sommerurter længere fra sandstrandene, blandt andet hyben, fuglegræs og bellis.

  • Hyben er en vild rose, der vokser i skovkant, strand og by. Blomsterne er spiselige, og har en sødlig smag med noter af sæbe. Hybenfrugterne skal udkernes, da kernerne kan give kløe i mundhulen ‒ men også på hænderne, så brug handsker! Frugtkødet er let melet og smager af æble med et twist af vingummi.
    Anvendelse: Hybenfrugterne er en perfekt makker til hummer, men også skønne som marmelade. Rosenbladene er skønne som topping på salater og smager skønt i desserter med bær.
  • Fuglegræs er en sprød og saftig urt, der smager skønt af ærteskud. Planten bliver 15-20cm og vokser i store klynger i græs, løvskove og byområder.
    Anvendelse: Fuglegræs smager skønt som den er, men kan også blendes og puréres til en grøn, frisk sauce eller dip, der smager skønt med grøntsager, fisk eller fjerkræ. Hvis fuglegræsset steges eller blancheres vil det få smag af spinat, og passe skønt til retter med æg.
  • Bellis er en blomst som mange af os kender fra frodige græsplæner, men som sjældent får plads i køkkenet, til trods for at den er spiselig. Den hvide blomst har en mild smag og er fantastisk dekorativ i sommerens retter.
    Anvendelse: Bellis bør ikke opvarmes, men anvendes friskplukket som topping på salater, desserter og grillretter.

 

Vi håber, du nu har fået blod på tanden til at gå på skattejagt i det danske landskab. Vi kan garantere, at det er sjovt for både store som små!

Kilder: Vildmad.dk // Den Store Danske