Sådan gør du

  • 1 Sådan laver du grunddejen:Rør gæren ud i vandet, og tilsæt honning og salt. Rør speltmelet i væsken, og herefter hvedemelet lidt ad gangen.
  • 2 Drys lidt mel på køkkenbordet, og ælt dejen godt igennem, dejen skal være fugtig og blød, så undlad at tilsætte for meget mel under æltningen.
  • 3 Speltkerneboller med rosmarin:Ælt din grundej med 1 dl kogte speltkerner fx fra Skærtoft Mølle
  • 4 Sæt dejen til hævning i 45 min. og form derefter dejen til ca. 16 boller, eller skær den i 16 stykker med en paletkniv for et mere rustikt look.
  • 5 Kom bollerne på en bageplade med bagepapir, og lad dem hæve 35 min. Pensl bollerne med lidt olivenolie (ca. 2 spsk), og giv dem et lille drys rosmarin og havsalt. Bag bollerne ved 225 grader i ca. 15 min.
  • 6 Rødbedeboller:Ælt din grunddej med 175 g revet rødbede og 25 g græskarkerner
  • 7 Drys ekstra mel på køkkenbordet, da dejen bliver fugtig af saften fra rødbederne
  • 8 Sæt dejen til hævning i 45 min., og form den derefter til ca. 16 boller, eller skær den i 16 stykker med en paletkniv for et mere rustikt look.
  • 9 Kom bollerne på en bageplade med bagepapir, og lad dem hæve 35 min. Pensl bollerne med lidt vand eller mælk, og drys med ca. 10 g græskarkerner
  • 10 Bag bollerne ved 225grader i ca. 15 min.
  • 11 Æbleboller med kardemomme:Tilsæt væsken til grunddejen ½ tsk stødt kardemomme og ½ dl rørsukker, og færdiggør dejen som i grundopskriften.
  • 12 Sæt dejen til hævning i 45 min. og lav imens fyldet: Skær 1 æble i små tern, og rør dem med 3 spsk akaciehonning og ½ dl hakkede mandler
  • 13 Form derefter dejen til ca. 16 boller, og sæt dem på en bageplade med bagepapir
  • 14 Lav en lille fordybning i midten af hver bolle, og tryk ½ spsk æblefyld ned i den.Lad bollerne hæve 35 min.Pensl bollerne med lidt vand rørt sammen med 1½ spsk honning, og bag bollerne ved 200 graderognbsp;i 15-18 min.
  • {{recipeDoneText}} Speltboller 3-i-1

Tip

Bollerne er gode i madpakken, i picnic-kurven og som mellemmåltid.

Opskriften er udviklet af