Rillettes af svinekæber, kartofler og savoykål med tomatchutney

Sådan gør du

  • 1 Kødet: Bestil kæbeklumper hos slagteren et par dage i forvejen.
  • 2 Dup kødet tørt med køkkenrulle. Drys kødet med salt.
  • 3 Lad kødet trække 1 time - 1 døgn i køle-skab.
  • 4 Dup kødet tørt. Kog det i svinefedt med finthakket løg, hvidløg i skiver samt krydderurter.
  • 5 Kog ved svag varme til kødet er mørt 1¼-1½ time.
  • 6 Tag kødet op og hold det varmt, til kartoflerne er kogt i fedtet. Gem fedtet til rillettten.Tomatchutney: Hak tomaterne groft. Skær æbler i tern.
  • 7 Skræl frisk ingefær og hak det fint.
  • 8 Hak løg og hvidløg fint. Fjern evt. frø og mellemvægge i chili før de hakkes fint.
  • 9 Styrken sidder hovedsageligt i frø og mellemvægge.
  • 10 Riv skallen af en kvart citron og pres 1-2 spsk citronsaft.
  • 11 Bland alle ingredienser i en gryde.
  • 12 Kog uden låg ved middel til god varme til chutneyen bliver tyk og karamelliseret.
  • 13 Rør jævnligt, så det ikke brænder fast i bunden af gryden.
  • 14 Kogetid ca. 30 minutter. Hæld det på glas, luk straks og stil det i køleskab, når det er blevet afkølet. Kartofler: Kog kartofler i tern på 1½ x 1½ x 1½ cm i fedtet, når kødet er kogt.
  • 15 Tag dem op i en si sammen med løg og krydderurter. Fjern stilke og laurbærblad.
  • 16 Savojkål: Kassér de yderste blade.
  • 17 Snit ½-1 savojkål fint og kog den mør i vand med lidt salt.
  • 18 Tilsæt en håndfuld persilleblade det sidste minut.
  • 19 Dryp kål og persille godt af og tør dem evt. i et viskestykke.ognbsp; Rillettes: Læg et vådt stykke film i formen.
  • 20 Alt skal være lunt, før det blandes.
  • 21 Pluk kødet i mindre stykker med fingrene.
  • 22 Bland det med kartofler, løg, hvidløg, kål og hakket persille.
  • 23 Smag det til med salt og peber. Tilsæt 1-2 spsk fedt.
  • 24 Kom det i formen og læg pres på, mens det køler ned.
  • 25 Rilletten kan opbevares på køl i 2-3 dage.
  • 26 Skær rilletten i skiver med en tynd-bladet skarp kniv, fx en filetkniv og fjern filmen.
  • {{recipeDoneText}} Rillettes af svinekæber, kartofler og savoykål med tomatchutney

Tip

  1. Svinekæber kan erstattes af nakkefilet i klodser på fx 5 x 10 x 2 cm eller en svineskank.

  2. I stedet for kartofler kan bruges jordskokker.
  3. I stedet for savojkål kan bruges spidskål.
  4. Fedtet, der er blevet tilovers, kan sies og gemmes i køleskabet og senere bruges til at stege i.
  5. Rillettes kan også kommes i små henkogningsglas og evt. dækkes med et lag fedt. Fedtet øger holdbarheden i køleskab til ca. 1 uge.
  6. Tomatchutneyen kan laves i forvejen og gemmes i køleskab i flere uger.

Opskriften er udviklet af