Julesteg med krydret rødkål

Sådan gør du

  • 1 Bed slagteren skære stegen af det stykke af kammen, som går fra mørbradenden og op til 5. ribben - uden mørbradklods. Rids sværen helt ned til kødet med ½ cms mellemrum ½-1 cm ned i kødet.
  • 2 Har slagteren ridset stegen, så gå den efter.
  • 3 Nogle gange er ridsningen ikke dyb nok - især ikke i siderne.
  • 4 Hak krydderurterne. Vær omhyggelig med at få salt og krydderurter ned i kødet mellem alle sværene. Læg stegen på en rist i en lille bradepande, så sværen ligger så lige som muligt.
  • 5 Læg sammenkrøllet stanniol eller et stykke skrællet kartoffel under stegen, hvor den er tyndest, for at få sværen til at ligge helt vandret.
  • 6 Hæld ½ l vand i bradepanden og sæt stegen midt i en kold ovn.
  • 7 Tænd ovnen på 200 grader og lad stegen stå i ca. 1½ time. Sådan bliver kødet saftigt og sværen sprød: stik et stegetermometer ind midt i kødet.
  • 8 Mærk om sværen er sprød, når centrumtemperaturen er 55 grader. Hvis sværen er sprød: fortsæt stegningen ved 200 grader, indtil centrumtemperaturen er 65 grader.
  • 9 Hvis sværen ikke er sprød: skru ovnen op på 250 grader, indtil centrumtemperaturen er 65 grader.
  • 10 Hold øje med at sværen ikke bliver for mørk. Tag stegen ud af ovnen. Skum fedtet af skyen.
  • 11 Snit rødkålen fint.
  • 12 Kog rødkålen i hyldebærsaft, honning, løg i skiver, evt. kommen, laurbærblad, ribsgele, eddike, salt og peber i ca. 1 time.
  • 13 Tilsæt æbler med skræl i både de sidste 15 minutter af kogetiden.
  • 14 Smag til, og vend stegefedtet i rødkålen lige før servering. Kog kartoflerne og pil dem.
  • 15 Hæld varmt vand over de kolde kartofler og lad dem stå i 5-10 minutter.
  • 16 Hæld vandet fra.
  • 17 Smelt sukkeret på en pande til det er lysebrunt.
  • 18 Tilsæt smør og derefter kartoflerne.
  • 19 Skru evt. ned for varmen så karamellen ikke bliver for mørk.
  • 20 Bliver der skruet for meget ned, bliver karamellen stiv og vil ikke sætte sig på kartoflerne.
  • 21 Vend forsigtigt kartoflerne hele tiden til de bliver pænt lysebrune over det hele. Skræl ½ appelsin med en kartoffelskræller.
  • 22 Skær skrællen i strimler og giv det et opkog i vand.
  • 23 Hæld det i en si.
  • 24 Bland ribsgele, portvin, saft af ½ citron og ½ appelsin, sennep, paprika og stegesky efter smag.
  • 25 Smag til med salt, peber og appelsinskal.
  • {{recipeDoneText}} Julesteg med krydret rødkål

Tip

Kogte kartofler kan serveres til i stedet for brunede kartofler eller som et supplement. Rødkålen og pillede kartofler kan laves dagen i forvejen.

Opskriften er udviklet af