Juleand med sauce og rødkål

Energiinformation

  • Energi 1515 Kj
  • Fedt 59 %
  • Kulhydrat 31 %
  • Protein 10 %

Sådan gør du

  • 1

    And

    Tag posen med indmad ud af anden, og tag hjerte, kråse og hals fra. Skær de yderste vingespidser af anden, og gem dem sammen med indmaden til sauce.
  • 2 Skær æblerne i kvarte, og fjern kernehusene. Steg æblerne gyldenbrune i olie eller andefedt på en pande.
  • 3 Skær den yderste orange skal af appelsinen med en skrællekniv, og skær appelsinskallen i tynde strimler. Bland æblerne med svesker, abrikoser, appelsinskal og rosmarinkviste. Kom frugtfyldet i anden, og luk den med stegenåle.
  • 4 Gnid skindet godt med salt, og drys med peber. Læg anden på en rist med brystet opad, og stil den i en 175º varm ovn (varmluft 160º) med et stort ovnfast fad neden under. Steg anden i ca. 3 timer i alt, til den er gennemstegt.
  • 5 Hæld fedtet fra det ovnfaste fad efter den første time. Stil en bageplade under anden imens, så den ikke drypper ned i ovnen. Hæld ½ liter vand i fadet, stil det ind under anden igen, og steg i endnu 2 timer.  
  • 6

    Rødkål

    Skær rødkålen i 2 cm tykke strimler. Hak løget fint, og svits det i andefedt eller olie i en stor gryde. Tilsæt kålen, og svits med i 3-4 min. Tilsæt honning og eddike, timianblade og laurbærblade, og vend godt rundt. Lad rødkålen simre under låg i 30 min. hvis den skal have lidt bid, og 10-15 min. længere, hvis den skal være mør. Smag til med salt og peber og evt. mere honning og eddike.
  • 7

    Sauce

    Brun hjerte, kråse, hals og vingespidser på alle sider i olien i en gryde. Skær løg, gulerod og selleri i små tern, og brun dem sammen med indmaden. Dæk med vand, og tilsæt peberkorn, laurbærblade, grofthakkede hvidløg og timiankviste. Lad saucen koge i 2-3 timer, mens anden steger.  
  • 8 Tag den færdigstegte and ud af ovnen, og lad den hvile på et skærebræt, mens saucen gøres klar. Sigt stegeskyen ned i en skål, lad den stå et øjeblik, og skum fedtet fra overfladen. Sigt saucen, og bland stegesky og sauce i en gryde. Der skal være ca. 4 dl, så spæd evt. med bouillon eller fond.
  • 9 Rør majsstivelsen sammen med vandet, og pisk jævningen i saucen. Kog saucen igennem under omrøring, og smag til med salt og peber.
  • 10 Tag forsigtigt fyldet ud af anden med en ske, og anret det på et varmt fad. Skær eller klip anden i 8 stykker (4 bryststykker, 2 overlår og 2 underlår), og anret dem på fadet ved siden af fyldet. Server anden med rødkål, sauce og kogte kartofler.
  • {{recipeDoneText}} Juleand med sauce og rødkål

Opskriften er udviklet af