Energiinformation

  • Protein 7.4 g
  • Fedt 11.9 g
  • Fedtenergi 32 %
  • Kulhydrater 50 g.
  • Energifor./ pers 203 kcal

Sådan gør du

  • 1 Pisk æg, sukker og vanilje hvidt og skummende. 
  • 2 Varm mælk og smør, og lad temperaturen falde til ca. 32 grader, lidt under kropstemperatur, ellers ’smadrer’ man gærcellerne og dermed disses hævekraft. 
  • 3 Rør gæren ud i mælk og smør blandingen. 
  • 4 Bland mel, kardemomme, kanel og salt. 
  • 5 Miks de tre blandinger: ægge-sukker-vanilje-blandingen med mælk-smør-gær med mel-og-krydderier. Ælt godt. Det kan fint gøres i røremaskine. 
  • 6 Lad dejen hæve, lunt og tildækket med et fugtigt klæde, i en time.
  • 7 Form boller og læg disse på bageplader med bagepapir. Lad bollerne hæve, igen lunt og med et fugtig klæde over, i en halv time. 
  • 8 Tænd ovnen på 220 grader. 
  • 9 Pisk ægget og pensl bollerne, eller pensl dem med alternativerne, se under tip.
  • 10 Bag bollerne i 12 minutter.  Lad bollerne afkøle og giv dem evt. et let drys flormelis. Kom lidt flormelis i en sigte og bak den mod hånden, således fås et let drys. 
  • 11 Stik flag i bollerne og server dem med smør ved siden af.
  • {{recipeDoneText}} Fødselsdagsboller

Tip

Man kan, for at få en helt hvid bolle, undlade kanel, men må derfor også undvære smagen af kanel. Brug evt. lidt mere vanilje. Alternativt kan man pensle med æg, mælk, kaffe eller honning opløst i lidt vand. Smager godt med rosiner i dejen.

Opskriften er udviklet af