Ølandshvedepizza

Ølandshvededejen kan også bruges til en pizza. Den giver en skøn, saftig pizzabund med ølandshvedens og surdejens dejlige smag. Vi har brugt tyndskåret fennikel, rygeost, citron og tallerkensmækkere på den ene pizza, og tynde skiver røget laks og æble drysset med oxalis på den anden, men du kan bruge alle slags topping på pizzaerne

Sådan gør du

  • 1 Rør gær, salt, fuldkornsmel og surdej ud i vandet. Kom det sigtede hvedemel i og rør det hele sammen.  
  • 2

    Maskinæltning

    Rør dejen på lav hastighed i et minut. Øg hastigheden til maksimum (se tip 1). Dejen er færdigæltet når den slipper siderne af skålen helt og samler sig om dejkrogen. Stop her – så du ikke ælter for meget. Hele æltningen tager ca. 10-15 minutter, men kig på dejen, ikke på uret. Dobbelttjek at dejen er æltet nok ved at lave en glutentest (se tip 2).  
  • 3

    Håndæltning

    Slå dejen igennem med en røreske. Rør hårdt i den, løft op i den samtidig, og træk i den. Forstil dig at du slår luft ind i den ligesom når du pisker flødeskum i hånden (se tip 3). Ælt så længe du orker – hold pause og fortsæt med på denne måde indtil du kan lave en glutentest (se tip 2).  
  • 4

    Hævning

    Tag en skål eller plastikboks og gnid indersiden godt ind i olie. Læg dejen i skålen og læg låg eller plastikfilm over, så dejen ikke tørrer ud. Lad dejen stå en times tid på køkkenbordet og stil den så i køleskabet. Lad den hæve i mindst 12 timer i køleskabet. Dejen skal hæve til ca. dobbelt størrelse. Tag dejen ud af køleskabet og lad den stå en times tid på køkkenbordet i skålen. Imens tænder du for ovnen på maksimal varme 250-270° med en bagesten i og sørger for at ovn og bagesten har været gennemvarmet i mindst 20 minutter. Drys lidt mel på bordet og lirk så forsigtig dejen ud af skålen og ud på bordet uden at slå luft ud af dejen. Skub dejen forsigtigt ind under sig selv med en metalspartel, så du spænder dejen op på køkkenbordet.  
  • 5

    Pizza

    Sæt din bage-/pizzasten ind i midten af ovnen, og lad den varme med op. Hvis du ikke har en sten, kan du få næsten den samme effekt med en omvendt bageplade. Det er vigtigt, at ovnen er brændende varm, når pizzaerne skal bages. Så tænd ovnen, ca. 30 minutter før du begynder at forme pizzaerne. Sæt den på højeste varme (250-275° i de fleste hjemmeovne) og gerne på varmluft, hvis din ovn har den funktion.  
  • 6 Læg et stykke bagepapir på en plan flade – det kan være en pizzaspade, bagsiden af en bageplade eller et stykke hårdt pap, der passer i størrelsen, fx låget fra en pizzaæske.  
  • 7 Del forsigtigt den hævede dej i to dele, og hæld den ene del ud på bagepapiret. Dyp hænderne i vand, og tryk dejen ud på papiret, så den kom- mer helt ud i hjørnerne. Drys halvdelen af osten over.  
  • 8 Åbn ovnlågen, og skub hurtigt bagepapiret med pizzabunden ind på den varme sten eller bageplade, så varmen ikke slipper ud.   
  • 9 Bag pizzaen på højeste varme, til bunden er gylden og sprød, og osten er smeltet og har taget farve. Det tager ca. 10 minutter, men vær opmærksom på, at det kan svinge meget, afhængigt af hvor varm din ovn er. Lav den anden pizza på samme måde.
  • 10 Fordel toppingen over pizzaerne og server!
  • {{recipeDoneText}} Ølandshvedepizza

Tip

Tip 1: Hvis røremaskinen lyder meget besværet når du ælter dejen, skal du skrue ned for hastigheden. Ellers risikerer du, at maskinen brænder sammen. Det er ikke unormalt, at røremaskinen begynder at hoppe og danse på bordet, det er der ikke noget galt i. Her bliver du så bare nødt til at stå og holde den fast på bordet med hænderne.

Tip 2: Tag et stykke dej og stræk det helt ud, til det bliver så gennemsigtigt som pergamentpapir, uden at det går i stykker – det kalder man en glutentest. Så er dejen optimalt æltet og klar til hævning. Går dejen i stykker når du trækker den tyndt ud, skal den æltes noget mere.

Tip 3: Du kan nedsætte æltetiden og spare armkræfter, hvis du lader dejen hvile ½-1 time lige efter du har blandet dejen.

Opskriften er udviklet af

Andre spændende opskrifter