Ølandshvedebrød (2 brød eller 15-20 boller)

Brød af ølandshvede har en udtalt sødme og dybde i smagen. Det høje indhold af protein og gluten giver mulighed for deje med stor elasticitet og brød, der holder sig saftigt længe.

Sådan gør du

  • 1 Dag 1: Rør vand, yoghurt og honning sammen i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt salt og mel lidt ad gangen, mens du rører grundigt med en træske, indtil du har en sej og glat dej. Dæk dejen til med plastfolie eller et fugtigt viskestykke, sæt den i køleskabet og lad den hæve natten over, ca. 8 timer. Dejen kan sagtens stå i 24 timer og bliver kun bedre af det, da smagen får lov til at udvikle sig.  
  • 2   Dag 2: Tag dejen ud af køleskabet og hæld den ud på et meldrysset bord. Del den i 2 brød og kom dem op i grundigt melede hævekurve, alternativt en skål foret med et meldrysset viskestykke. Lad nu brødene hæve i ca. 1-2 timer på køkkenbordet. Sæt en bageplade i ovnen og varm den op til 250°.
  • 3 Vend forsigtigt brødene ud på et stykke bagepapir, træk brødene over på den varme bageplade og sæt dem herefter i ovnen. Bag brødene i ca. 30 minutter, indtil de er gennembagte og smukt gyldne på overfladen.
  • 4 Tag brødene ud og bank på bunden af dem for at høre, om de lyder hule og færdige. Lad brødene køle af på en bagerist, før du skærer i dem.
  • {{recipeDoneText}} Ølandshvedebrød (2 brød eller 15-20 boller)

Tip

Køkkentip Bag dejen uden efterhævning i kurv. Tag dejen ud af køleskabet og hæld den ud på et meldrysset bord. Drys dejen med lidt mel. Skær forsigtigt dejen ud til boller eller brød med en brødspartel eller kniv. Løft forsigtigt over på et stykke bagepapir. Lad hæve på køkkenbordet 15-20 minutter. Træk brødet over på den varme bageplade, sæt dem herefter i ovnen og bag som ovenfor. Kortere tid, hvis du bager boller. Ølandshvede er en af de få oprindelige hvedetyper, der har fulgt klima og mennesker i Norden tilbage fra tidernes morgen.

Opskriften er udviklet af

Opskriftskategorier