Sådan forsøder du dit liv og dine rabarber

20. april, 2017

Hvorfor er det, at rabarberkage, rabarbermarmelade, rabarbermuffins og rabarberkompot med det samme leder tankerne hen på alt det, der er godt i verden? Måske er det fordi, den sure stængel allerede finder vej ned i sukkerskålen, mens det stadig er handskevejr, og spreder tidlig sommer og måske lidt nostalgi i de danske hjem

Vi skulle ikke langt ind i april måned, før de første rabarberskud så småt banede sig vejen op af den kolde jord. De mest rødstænglede af slagsen tilhører jordbær- og vinrabarbersorterne, som er dem, man rigtig gerne vil have som underlag til sin sprøde smørcrumble. Lige så sure og uspiselige de er rå, lige så helt igennem fantastisk smager de nemlig, når de har fået deres ration sukker og et lille opkog eller en tur i ovnen.

”Du skal aldrig stole blindt på rabarberopskrifter”

… skriver Claus Meyer i sin berømte årstidskogebog, Almanak. For dine egne haverabarber er ikke lige så sure som naboens, som igen ikke er lige så sure som Irmas rabarber. Balancen mellem frugtsyre og frugtsukker i rabarber varierer meget, så stænglen kræver, at man smager den til. Hvis du tilsætter den helt rigtig mængde sukker, er det ren lykke i munden.

Selvom der findes utallige gode bud på rabarberdesserter, er måden, man tilbereder grøntsagen på, grundlæggende den samme. Den skal have varme og sukker. Varmen ændrer smagens karakter og gør stænglerne møre, og sødmen fra sukkeret giver modspil til den skarpe syrlighed. Hvis der står i opskriften, at rabarberne skal koges, smager man ganske enkelt til ved at – ja, smage på grydens indhold. Vær opmærksom på, at kogt frugt ofte smager mere surt efter det er kølet ned.

Hvis rabarberne derimod skal direkte i ovnen i en kage eller lignende, kan det være en idé at lade dem trække i sukker i op til en times tid inden bagningen og smage på dem, inden de kommer i ovnen. Hvis det er en kage, og der skal meget sukker i dejen, behøver rabarberne måske lidt mindre sukker.

Tip: Variér evt. rabarbersmagen med andre lækkerier som jordbær, vanilje, mynte, rosmarin, kanel, timian, lakrids eller citron- og appelsinskal. Den sure stængel klarer sig rigtig godt på enmandshånd og sammen med sine smagsmakkere.

Kilder: Claus Meyer, Almanak // Samvirke.dk // Havenyt.dk