Så længe kan dine madvarer holde sig

06. December, 2017

Vi har alle et basislager, hvad end det gemmer sig i skuffen eller skabet, hvor vi graver os frem til poser med pasta, mel og andre fødevarer i den dur. Men hvor længe kan vores basislager egentlig holde sig?

"Mindst holdbar til" og "bedst før" er velkendte udtryk, når vi kigger på vores dagligvarer og prøver at danne os et overblik over, om det lige kan gå an denne gang igen. Men kan det gå an? I langt de fleste tilfælde; ja – måske endda mere end bare "gå an". 

Pasta 

Pastaskruer, spaghetti og lasagneplader er tørre produkter, der kan holde sig meget længe, hvis de altså holdes tørre. Sørg derfor for at opbevare disse produkter et tørt sted i en lukket pose eller beholder. Holdes pastaen tør, bliver den ikke på noget tidspunkt sundhedsskadelig. Det værste, der kan ske er, at smagen ændrer sig en smule – ellers kan din tørrede pasta i princippet holde uendeligt. Er der derimod tale om frisk pasta hentet fra køledisken, er det vigtigt at overholde den sidste anvendelsesdato. 

Mel

Mel kan holde sig længe. Meget længe! I princippet kan mel anvendes indtil, der kommer dyr i, men så heller ikke længere. Er der tale om fuldkornsmel, er holdbarheden kortere, da fuldkornsmel kan blive harsk. Havegryn er også lavet på fuldkorn og kan på samme måde blive harske. Det gælder også fuldkornsris. Med disse produkter handler det om at prøve sig frem og bruge din duft- og smagssans. 

Knækbrød 

Sørger du for at opbevare dit knækbrød i en lufttætpose, mindsker du risikoen for blødt knækbrød, der ikke er meget knæk over. Det er egentlig det værste, der kan ske. Knækbrød er nemlig også under kategorien tørre fødevarer, som ikke bliver sundhedsskadelige, hvis de altså opbevares korrekt – hvilket vil sige helt tørt og lufttæt.  

Krydderier 

Sørger du for at opbevare dine krydderier tørt og tætlukket, har du krydderier til mange år – hvis du altså ikke bruger dem inden. Tørre krydderier som oregano, basilikum, peber og kanel fordærver ikke, men smagen kan derimod aftage med tiden, hvis du ikke sørger for at lukke låget godt på krydderidåsen. 

Marmelade

Dit uåbnede marmeladeglas kan holde sig længe - som i meget længe! Er marmeladen uåbnet og produceret under korrekte forhold, kan det sagtens holde sig, selvom holdbarhedsdatoen er overskredet. Så snart du har åbnet marmeladen, er det dog en anden sag. Åbnet marmelade bør altid opbevares på køl, ligesom du skal minimere tiden, marmeladen tilbringer på spisebordet. Husk også altid at bruge en ren ske eller kniv, når du graver ned efter den bløde marmelade. Der kan vokse skimmel på overfladen af marmeladen, og det er altså ikke noget, du bare kan tage væk. Da marmelade er et blødt produkt, kan det nemlig hurtigt sprede sig hele glasset. 

Kan du ikke se noget på toppen, kan du roligt nyde løs.

 Kilde: Samvirke