Derfor skal du lave maden selv

03. maj, 2017

Når madens fedt og sukker er i perfekt balance, er der næsten ingen grænser for, hvor meget der glider ned, uden vi opdager det

Her gemmer sig sukker og fedt

Der findes de dér sjældne mennesker, der nyder at spise en hel skefuld smør, mens resten af os har det svært ved bare tanken. Så store mængder fedt på én gang er vores indre gastronomiske kompas generelt ikke meget for.

Men interessant nok kan samme mængde fedt uden problemer køres ned forklædt som junkfood og fabrikerede snacks. Det skyldes, at der inde i cheeseburgeren og den uskyldige cookie med chokoladestykker findes store mængder fedt og sukker i en perfekt balance. En balance som stenaldermennesket måtte vente mange århundreder på at kunne skabe.

Din krop siger noget andet, end du har brug for

Det er ikke tilfældigt, at tankerne ofte forfalder til junkfood og slikposer, når paniksulten rammer i supermarkedet. Kroppen ved instinktivt, at den hurtigste energi kommer fra sukker og fedt, og det er en smart mekanisme, hvis maden er knap. Men i en tid, hvor der er cheeseburgere på hvert gadehjørne, er det sjældent hurtig energi, kroppen virkelig har brug for.

Hjemmelavet: Så ved man, hvad man har

Et hjemmelavet måltid består som regel af en større del rene råvarer end et fabrikeret måltid. Hjemme i køkkenet er man også selv herre over mængden af fedt og sukker, som er to vigtige smagsgivere i mad, men som ikke må overtage gildet – og særligt ikke det mættede fedt.

Kilder: Rasmus Bredahl & Nikolaj Buchardt, Neurogastronomi // Fødevarestyrelsen